Snusfabriken

Dags för en liten snusrapport.

Tobak 2015Jag har länge velat göra eget snus och det finns många alternativ att välja på för den lille snusfabrikanten. Det finns många hemsidor som erbjuder gör-det-själv paket för både lös- och portionssnus och processen är inte så knepig. Oftast köper man ett kit med snusmassa, några kryddor och lite diverse som man bakar ihop själv hemma i ugnen.

Jag har tittat på många av dem men när alternativen blir för många kan det bli för svårt att välja så nu har jag tagit ett nytt beslut: jag gör det själv från början.

Det finns några hemsidor som erbjuder tobaksfrön till försäljning, det är inte dyrt om man jämför med vanliga blomfrön. En påse om 50-100 frön för en 50-lapp ungefär. Vad man behöver är odlings- och uppdrivningskrukor, jord och en hel del tålamod. Man behöver också mycket plats… massor av plats.

Tobaksfrön är väldigt väldigt små, som spetsen på en knappnål ungefär. Enklast planterar man dem med pincett eller pipett, fingrar är alldeles för stora. Man bör inte vara förkyld när man planterar för en nysning kan förstöra allt.

Det är lite pilligt men det kan det vara värt. Varje frö ska ju helst ha en egen kruka, ni vet de där små uppdrivningskrukorna om 5X5 cm, men den som inte har det tålamod som krävs (som jag) lägger flera frön i varje kruka. Resultatet är att man behöver lite mindre plats till en början och när plantorna börjar växa får man ta problemet med att trassla ut extremt tunna rötter istället.

Den första jorden ska vara ganska fattig på näring så att inte de känsliga rötterna bränns sönder. Nästa jord kan vara vanlig planteringsjord. Egentligen behöver man inte plantera om om man gör allt på rätt tid. När plantorna har grott och utvecklat fyra blad kan man plantera dem direkt utomhus så länge det är frostfritt. Det finns många tobaksplantor som anpassats till det nordiska klimatet och tål minusgrader men ingen av dem tål frost.

Man ska plantera fröna i början/mitten av mars helst, då är det frostfritt när de kan planteras ut. Jag planterade mina frön i sista veckan av mars.

När plantorna har växt till sig så kan man plantera ut dem, i mitt fall har jag en kolonilott för odling men har man tillgång till en jordplätt som en trädgård eller rabatt eller liknande går det naturligtvis lika bra. Om man bara ska ha några plantor kan man använda 30-literskrukor om ca 40-50cm, samma mått gäller plantavstånd utomhus. Man kan odla sin tobak inomhus, då finns möjligheten att de är perenna, de är det naturligt, men i skandinavien kallas de ettåriga eftersom vi har frost i jorden som dödar plantorna. Har man gott om plats kan man övervintra plantorna inomhus.

Vad man bör tänka på om man ska ha plantorna i krukor inomhus är att de kan bli upp till 2-3 meter höga, inget man har i fönstret kanske. Man kan använda plantorna på två sätt; dels kan man låta dem blomma och dels kan man nypa av blommorna och klippa ner plantan. Blommar de får man ingen tobak, blommorna tar all näring och bladen blir för små. Blommorna är dock väldigt vackra och doftar gott (vissa säger att de doftar som Jasmin). Blommorna ger frön så oavsett vilket man vill göra kan man spara några som blommar för att få nya frön till nästa år så att man slipper köpa.

Nyper man av blommorna blir plantan högre och bladen större. Klipper man ner plantan också så får man tätare och flera blad. En tobaksplanta ger ca 300 gram tobak, en dosa snus innehåller ca 42 gram snus varav ca 75% är tobak. Jag har planterat 150 frön men jag räknar inte med att alla blir plantor. Förhoppningsvis får jag ihop ett hundratal plantor vilket, om jag sköter dem rätt och inte klantar mig, kan ge en väldans massa snus :)

Men det är mer än att bara plantera frön och gro plantor.
När plantorna skördats ska bladen torkas och efter det ska de krossas till pulver, sen ska det bakas och det finns många fällor på vägen. Med lite tur får jag ihop en årsförbrukning färdigt snus och det är värt allt jobb för 150 spänn frön. Jag planerar att göra några cigarrer också om jag får rätt blad, det kan bli intressant.

Det är fullt lagligt att odla sitt eget snus men man får inte massproducera för att sälja. Jag massproducerar för eget bruk för att dels spara pengar men främst för att det är väldigt roligt att göra sitt eget snus, att se fröna bli plantor och se dem växa i sin egen jord.

Fördelar med tobaksplantor oavsett hur man använder dem är att bin och humlor älskar dem och pollinerar dem gärna. Man kan alltså hjälpa insekterna genom att odla sådana plantor. På vårt kolloniområde har vi bikupor så jag hoppas på ett uppsving där, vi gör vår egen honung också så förhoppningsvis får vi en ny smak på köpet. Blommorna blir väldigt vackra från vitt till rött och allt i den skalan. Blommorna luktar gott också och har likt Jasmin en rogivande effekt. Tobak är en solanin som är en skuggväxt, dvs de luktar mest om kvällen. Både fint och nyttigt alltså, kan det bli bättre?

Tänk på att bin och humlor som pollinerar mycket behöver mycket vatten, ni kan hjälpa dem genom att göra bevattningsfat som de kan dricka ur. Dessa gör man genom att ta en skål eller djup tallrik som man fyller med spelkulor och vatten som inte går över kulorna. Där kan humlorna dricka utan att drunkna. Ett bra och enkelt tips för att hjälpa våra vänner insekterna. Utan dem klarar vi oss inte så ta hand om dem.

Jag kommer att uppdatera mitt odlingsprojekt vad det lider, just nu har jag plantor överallt som väntar på att komma i jorden och nästa steg är att plöja upp ett odlingsland.. om det slutar regna någon gång.

Det här inlägget postades i Snusodling. Bokmärk permalänken.

2 svar på Snusfabriken

 1. Sten Berling skriver:

  Kul inlägg men från 2015. Hur gick det med massproduktionen?
  Sten Berling

  • Autodidact skriver:

   Hej Sten och tack för din kommentar.
   Nja, det gick väl lite sådär kan man väl säga. Någon massproduktion lär det ju inte bli och tyvärr kom en hel del annat emellan så hela odlingen står till tills vidare men förr eller senare kommer det igång igen. Det kommer en uppdatering direkt när det händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.