Snusfabriken del 3

Sååå… dags för en uppdatering av snusfabriken då äntligen. Jag väntade med ett nytt inlägg tills det fanns något att rapportera. Att skriva om att det växer känns lite nedvärderande mot mina potentiella läsare :)

Tobaken har fått växa och frodas några veckor nu och jag har lärt mig en del om vilka misstag jag har gjort och hur tobaksplantor fungerar i det svenska vädret. En nyttig kunskap är att trots tålighet mot rotröta så tycker tobak inte om regniga somrar. Det verkar helt enkelt inte som att den växer särskilt bra i för regnigt väder. Det kan också bero på den blåsiga sommar vi haft i år, de flesta växter fungerar ju så att om det blåser så blir stammarna grövre för att stå emot de hårda vindarna så att de inte knäcks. I naturen handlar allt om överlevnad och prakten kommer i andra hand till skillnad från den värld vi har skapat.

Den här blåsiga sommaren har alltså skapat ganska grova stammar hos mina plantor vilket tar kraft från resligheten. Detta förutom att jag planterade dem lite sent i inte särskilt väl preparerad jord. Många bäckar små..

Photo 2015-07-31 14 42 37Två av de tre sorter jag valde att prova med ska kunna bli upp till två meter höga under rätt förhållanden. Dessa är i nuläget kanske runt en halv meter men med väldigt kraftiga stammar. Sommaren är dock inte slut ännu och augusti brukar bli ganska varm och solig så vi får väl se hur stora de blir innan det är dags att skörda. Jag har inga höga förhoppningar om de förväntade 300g per planta jag tidigare nämnt men jag är faktiskt glad för allt som kommer upp i år. Vädret har inte varit fördelaktigt för någon slags odling, jag hör samma sak hos alla odlare jag känner. Alla planterade för sent på grund av kylan och regnet och blåsten har inte skapat ett bra odlarklimat. Så är det vissa år.

Något jag oroar mig mer för är bristen på bin och humlor. På det område vi odlar på finns det bikupor så vi har förväntat oss en hel del bin men jag tror inte jag har sett ett enda i år och de humlor jag sett har varit slöa och mest krupit på marken. Det är inget gott tecken och det oroar mig. Ni som inte är så inlästa på klimatfrågor kanske inte vet att om bin och humlor, våra främsta pollinerare, försvinner så lär vi följa i deras spår inom en ganska snar framtid. Därför är det oroande att de inte syns till. De flesta som odlar håller sig borta från kemikalier, växer det inte naturligt och med lite hårt slit och gröna fingrar så ska det inte växa. Man ska inte tvinga naturen att göra som man vill, då slår den tillbaka obönhörligt och vi blir offren. Naturen vinner alltid. Inte sällan ser man okunniga människor som vill ha fina trädgårdar spraya allt möjligt på blommorna för att de inte vill ha ”flygfän” i sitt fina uterum som stör friden av det påkostade sommarnöjet. Låt mig säga så här: Om naturen stör dig så är det du som är på fel plats. Nu säger jag inte mer om det.

Ett misstag jag gjorde (jag vet inte om jag nämnt det) är att jag glömde kolla vilket läge jag planterade i. Tobak växer naturligt i väldigt varma klimat, de behöver således mycket sol. Nu var jag så ivrig att gräva upp ett land (vilket jag skulle ha gjort året innan) eftersom det började bli bråttom att plantera så jag grävde mitt land där en redskapsbod skuggar några timmar per dag och grannens redskapsbod skuggar resten av dagen. Lite drygt en tredjedel av plantorna står alltså i skugga större delen av dagen. Inte så lyckat men en nyttig läxa till nästa år då vi redan i år ska förbereda land för nästa år. Jag tycker dock inte att det har påverkat så mycket, de plantor som däremot står i hörnen av odlingen är de minsta. Kanske är det för dränerat där, för lite jord eller så är det för att sniglarna kommer åt lättare där eller en kombination av alltihop? Vem vet..

Något jag har lärt mig är att spara på gräsklipp och inte kasta bort det. En uppsamlare på gräsklipparen ger ganska bra täckmaterial för alla plantor. Vår jord är mycket rik på mask och lägger man på gräsklipp får maskarna något att dra ned i jorden så att den blir bättre. Försök att inte få med ogräset bara.. Ogräs är växtrikets zombies! Hur mycket man än dödar dem så återuppstår de när man lägger dem i jord. Särskilt kvickrot. (Ser ni min fru gör ni bäst i att inte nämna kvickrot) Har ni aska (kol/träaska) kan ni strö lite över jorden eftersom det syreberikar lite, var försiktig bara för kol/aska försvinner inte.

Det får bli det som blir skrivet just nu, det är inte svårt att prata mycket om något man är intresserad av.. :)

Photo 2015-08-02 21 33 11Avslutningsvis ska dock påpekas att ni som har planterat eller ska plantera tobak får se upp nu för nu kommer blomknopparna. Jag har knopp på en av tre sorter nu och de plantor som ska bli tobak får inte knoppa eller gå i blom, då stjäl blomman alla energi från bladtillväxten och plantan slutar växa. Jag är uppmärksam nu med alla knoppar och nyper dem så fort jag ser dem. Jag vill ha blad, inte blommor. Hemma på balkongen har vi planterat några av varje sort som ska blomma för att ge frön till nästa år men mina plantor ska inte blomma och det är nu det börjar så se upp. Blommorna blir väldigt vackra och vit/rosa och doftar lite som jasmine på kvällen så även om man inte vill producera tobak kan man med fördel ha några tobaksplantor för doften och prakten. (Ursäkta fokus på bilden, jag tog den med mobilen i halvmörker nu ikväll så fokus blev lite sådär)

Det här inlägget postades i Snusodling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.