Snusfabriken – del 2

Photo 2015-06-21 11 15 41Så där, nu har det börjat hända saker i snusfabriken.
Lite sent att plantera kanske men så kan det bli när man är nybörjare och inte riktigt vet hur man gör. Egentligen, som alla odlare vet, ska man ju täcka det planerade nya odlingslandet året innan så att det är färdigt för rensning och gödsling osv året efter. Så gjorde inte jag så det har jag lärt mig till nästa år.

Jag började bereda mitt land i våras vilket gjorde att det har blivit lite senare plantering än planerat. Jorden jag har tillgång till är lerjord som är väldigt jobbig att rensa. Nu har vi dock, min kära hustru mest, rensat och gjort i ordning i stort sett halva landet och har nu börjat plantera. Kom ihåg det nu: täck året innan.

Från att ha varit en massiv lerjord har vi nu en lucker bit jord att plantera i, se bild ovan. Ny jord måste gödslas, det måste gammal också men ny jord är väldigt viktigt att man berikar med näring då den oftast är ganska fattig. När man odlar tobak ska man gödsla med kväverikt gödsel som inte är för starkt för tobakens tunna rötter som lätt bränns av. Bra gödsel är häst- och hönsgödsel som är kväverikt. Enklast att få tag i är hönsgödsel, känner man någon bonde eller någon med tillgång till hästar kan man göra sitt eget hästgödsel men det tar tid och är inte så uppskattat av grannarna.

Vi använde hönsgödsel. Eftersom vår jord är så lerig blandade vi dessutom upp den med trädgårdsjord, ca 100kg per 20 plantor för att blanda upp ordentligt så att maskarna får något att tugga på. Något som också är bra är att täcka med gräsklipp som också är kväveberikande och ger maskarna mat. Man måste ta hand om maskarna för utan dem får man ingen bra jord.

Ny jord tar några år för att bli bra, jag är personligen nöjd om det växer alls i min nya jordplätt och jag väntar mig inga underverk första året. Tobaken jag har planterat är dock tacksam då den tål röta bra vilket är en fördel i lerig jord som binder vatten. Till nästa år ska vi täcka ett nytt land där tobaken ska få växa. Tobak är en solanin som potatis och den bör inte växa i samma jord flera år i rad. Dels utarmar det jorden som blir dålig om man inte gödslar sönder den och dels sprider man lätt sjukdomar mellan skördarna om man använder samma jord.

Det är en rekommendation att växelodla i en cykel av fyra år innan man återgår till samma jord. Olika grödor har olika egenskaper och påverkar jorden på olika sätt, växelodling skapar således en bra jord på sikt.

Photo 2015-06-21 19 00 16Nu har vi i alla fall planterat ungefär hälften av vad jag hade planerat, 42 plantor står i sin nya jord nu och spänningen är olidlig på hur det kommer att bli. Jag valde att plantera de olika sorterna i rader, man kan göra hur man vill eftersom de inte påverkar varandra men jag tänkte på de olika sorternas växtsätt: någon är lågväxande och bred, någon är högväxande och bred och den sista är högväxande och smal, några växer med bladen uppåt och några med bladen nedåt osv. För att de inte ska skugga varandra valde jag att plantera dem så att alla får ungefär lika mycket sol, vi får väl se om jag tänkte rätt.

Min plan var 4×3 rader á 7 plantor / rad = 84 plantor (av de 150 jag frösådde). Verkligheten hann dock ifatt min noggranna planering och påpekade att man måste komma in mellan plantorna också för att rensa ogräs och vattna ordentligt. Dvs, det blir inte 84 plantor men kanske 62 eller däromkring. Så går det när man inte räknar med allt som behövs men strunt i det, det här är ett provår och jag lär mig mycket av mina misstag.

Första läxan var att inte fröså för många plantor. Andra läxan var att planera odlingslandet året innan och tredje läxan var att inte odla tre sorter på samma gång. Till nästa år ska vi täcka ett nytt land redan nu i sommar, jag kommer att driva upp max två sorter och inte fler än jag vet att jag har plats för.

Jag har nu ordnat plats på olika geografiska platser för de plantor som ska gå i blom för att generera nya fröer till nästa år. Minimal risk för korsbefruktning alltså, man vill ju veta vad det är man planterar. I år har jag två nikotinstarka Burleysorter och en smakrik Virginiasort. Nästa år kanske jag sparar en av dem och provar en helt ny sort, vem vet? Nu vill jag bara se min tobak växa och frodas. Jag ska försöka uppdatera bloggen med hur det fortskrider. Nästa steg är dock efterbehandlingen med torkning osv. Det kan bli intressant..

Det här inlägget postades i Snusodling. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.