Recension: Smålands Brukssnus – Lös

Häromdagen köpte jag en låda gott och blandat på snusbolaget.se, det vill säga alla sorters lössnus de hade i lager. Varför, det låter ju helt galet! Nej då, det är inte alls galet, jag gjorde det i syfte att ta upp recensionerna på den här bloggen och mycket av det som finns att köpa där finns oftast inte i butiker i mitt område.

Den här lådan kommer jag att använda nu på det att jag tar en slumpmässig dosa och kör slut på den och sedan forsätter med nästa. Varje dosa får naturligtvis en recension. Först ut är Smålands Brukssnus. Jag har nu använt hela dosan och här är recensionen. När jag har skrivit den ska jag välja ut en ny dosa, vi får se vad det blir.

Smålands Brukssnus Lös är ett klassiskt lössnus med småländsk anda. Har en ren tobakssmak och en konsistens som gör snuset lätt att baka.” -snusbolaget.se

Varumärket Smålands tillverkas av Skruf och likt de flesta andra Skrufprodukter jag provat levereras även detta snus i en plastdosa. Är detta en fördel eller en nackdel? Jag kan inte bestämma mig. Fördelen är att snuset inte torkar lika lätt för den som inte snusar så mycket, dosan blir heller inte missformad i fickan om den är varmt och svettigt på jobbet eller på stranden.

Nackdelen är att det känns ganska billigt och snuset kan lätt bli lite väl fuktigt. Pappdosor är ju vaxade på insidan vilket gör att de dels håller fukt men också släpper ut lite i taget, plastdosor släpper inte ut något men tobak andas och svettas så det är inte en helt lyckad innovation.

Småland är ett av Skrufs lågprismärken. Priset ligger på ca 45 kronor mot exempelvis General som ligger runt 54. Det låter ju billigt och bra eller hur? Då ska man också tänka på att Småland Brukssnus bara innehåller 35g i motsats till Generals 45g vilket gör kilopriset högre på Brukssnuset. Man anar oråd redan när man öppnar dosan och ser att locket är mycket tjockare än vanliga snusdoselock. Skrufs lågprismärke är alltså dyrare per prilla än Swedish Match dyraste snus, ha det i åtanke.

En dosa General håller, för mig, mellan 2,5 och 3 dagar. Brukssnuset tog slut på 2 dagar. Detta är ett stort minus för Skruf och Brukssnus, jag tycker inte om att bli lurad av förpackningsstorlekar som lovar mer än de håller.

Det första intrycket var att det var misstänkt likt Ettan, ett intryck som inte ändrats med tiden. Detta är en kopia av Ettan och jag kan inte släppa den tanken även om så säkert inte är fallet. Den prilla man bakar håller formen tills man spottar ut den. Har man den inne för länge smular den sig och breder ut sig i hela munnen. Snuset är väldigt finmalet och det har sina klara nackdelar, visserligen är det lätt att baka men det sprider sig också lika lätt.

Den rena tobakssmaken finns där absolut, jag har inte noterat någon form av smaksättning eller parfymering. Detta är inget jag personligen föredrar men vill man ha rent snus utan smaksättning är det ypperligt. Likt Ettan har Brukssnuset en tendens att smaka modellera efter en stund, jag vet inte om det beror på plastdosan eller på tobakssmaken men det är inget jag kan ge bra betyg för. Detta snus är för korttidssnusaren som har prillan inne någon timme eller så, inte mer.

Överlag är jag inte imponerad, det här snuset kommer jag inte att köpa igen.

Betyg.
Överlag: 2, ingen favorit gällande varken dosa eller produkt. Lågprismärke är nog en ganska korrekt benämning. Budgetsnus är ett annat förslag, lite dyrt dock.
Konsistens: 2, för kladdigt och för finmalet.
Smak: 1, ren tobakssmak med inslag av lera vid långvarigt inmundigande. Nej tack.

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.

4 svar på Recension: Smålands Brukssnus – Lös

 1. Urban skriver:

  Tack för recensionen. Slipper jag pröva det.

  • Autodidact skriver:

   Tack för det förtroendet, det värmer. Det här är dock bara min åsikt men jag håller fortfarande fast vid den.

 2. On the loose skriver:

  Lysande recension! Håller med i det mesta, smaken är rätt bra, lite fadd men ok. Dock är det för finmalt för min personliga smak, men det är ju jag det. Jag kramar inte detta snus, för då blir det stenhårt och tappar explosivitet. Däremot så förstår jag inte hur Skruf paketerar snuset, det ligger hårt packat som en hockeypuck i dosan! Jag får ”lufta” upp det med en gaffel innan man ska ta en pris. (Detta gäller även Knox från Skruf) Riktigt kass. Sedan kommer jag inte att köpa det igen pga kilopriset som du skriver. Jag packar om det i en gammal Islay Whisky dosa som jag sparat. Islay Whisky från GN Tobacco/ Odensnus är min personliga favorit, och kommer i plåtdosa med 50 gram snus i. Det ni! :-)

  • Autodidact skriver:

   Ytterligare en nackdel med plastdosor är precis som du säger att snuset är stenhårt packat, inte alltid men oftast. Den motsvarande ytterligheten är att det kan vara kladdigt redan när man öppnar dosan och sedan blir det värre. Jag kommer nog aldrig att komma överens med plastdosor.

   Tack för en insiktsfull kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.