Recension: Skruf Stark – Lös

”Skruf Stark Lös har en något mild tobakssmak som ackompanjeras av de traditionella smakerna citrus, bergamott och rosenolja. Nikotinhalten ligger på 12 mg/g.

Snuset tillverkas med 100% ekologisk tobak och för att få till den starkare karaktären har man använt en större andel bladtobak.” -snusbolaget.se

Okej, snusbolagets beskrivning stämmer ganska bra. Mild tobakssmak finns absolut, det tog en stund innan jag kände den men nog finns den där. Citrus, bergamott och rosenolja däremot kände jag inte alls.

Det här snuset levereras i plastdosa men det är inte fuktigt, snarare är det ganska torrt. Ett plus för att inte överfukta snuset. När jag nu i efterhand läser att de använder ekologisk tobak misstänker jag att det är därför snuset är torrare men jag kan naturligtvis ha fel.

Sen kommer något lite mystiskt i beskrivningen: ”..för att få till den starkare karaktären har man använt en större andel bladtobak.” Eftersom jag ganska ingående studerat snustillverkning vet jag att detta inte stämmer. Visserligen är all tobak bladtobak, det är ju själva bladen man gör tobaken av liksom, men bladtobak betyder de stora bladen som inte innehåller särskilt mycket nikotin. Det är de små bladen i toppen av plantan som innehåller nikotinet, dvs så tillvida man håller blomknopparna borta. Visst finns det nikotinstark tobak och nikotinsvag tobak men när man pratar om bladtobak menar man oftast de stora bladen längst ned på plantan som man använder för att få mycket bladmassa, inte för att öka nikotinhalten.

Nu kan det naturligtvis handla om en felskrivning eller ett rent och ärligt syftningsfel men jag hoppas de är mer noggranna än så. Hur som helst så kan det nog handla om bladtobak ändå för jag tyckte inte att det var så starkt. 12 mg/g nikotin kanske inte är så starkt, vad vet jag, eller så försvann styrkan i torrheten.

På det stora hela smakade det här snuset inte så mycket alls. Det var lite väl torrt vilket jag kan ha överseende med om det är ekologisk tobak. Lättbakade prillor som håller formen och det verkar göra det ett snus ska. Jag kan nog använda det som ersättning om det kniper.

Betyg
Överlag: 3.5, lite väl tråkigt men ett extra plus för det ekologiska initiativet.
Konsistens: 2, ganska torrt men håller formen
Smak: 1, smakar i stort sett ingenting

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.