Recension: Lundgren Norrland – Portion (white)

Hej alla bloggvänner! Lång tid har passerat sedan något skrevs här och jag hade sånär glömt att jag ens hade den här bloggen men nu kan det komma några inlägg igen. Vi börjar med en recension.

Lundgrens Norrland White Portion är ett vitt snus med en tydlig, frisk och blommig smak. I botten finns en klassisk tobakskaraktär som toppas med inslag av granskott och fjällblommor.  Ytterligare ett snus från Lundgrens svenska serie med sin unika design. De perforerade portionerna frigör smaken på ett sätt som är unikt för just Lundgrens.

Varje produkt från Lundgrens är en hyllning till en region i Sverige, med smaksättningar som väcker associationer till omtyckta svenska regioner. Vårt mål är att låta Lundgrens ta dig med på en smakresa och utforskandet av den svenska floran har bara precis börjat.” -snusbolaget.se

Det har dykt upp några, för mig, nya snussorter och jag har uppmanats att prova Lundgrens (som jag inte visste fanns). Lundgrens Norrland är en vit portionssnus med 10mg nikotin/g i normal styrka. Nu vet vi ju alla vid det här laget att vit portion skiljer sig från vanlig portion på det att dessa inte rinner lika mycket som vanlig portion och det är ju en fördel.

Lundgren stoltserar med att de dessutom har en egen portionspåse som är perforerad och därmed påstås släppa igenom mer smak än vanliga vita portioner. Jag vet inte om detta stämmer men om det är sant så är det ett mycket klent snus vi har att göra med för så mycket tycker jag inte att det smakar.

Enligt producenten själv ska Norrland ha en smak med inslag av granskott och fjällblommor. Jag har varken smakat det ena eller det andra så jag vet inte om den beskrivningen stämmer men jag får väl lita på att de har rätt. Vad det däremot smakar är Göteborgs Rapé (Swedish Match) om än mycket mildare. Låt säga att man tycker om smaken av granskog i truten, som fallet är med Rapé, men kanske vill mildra smaken lite så kan Norrland vara snuset man bör satsa på.

Själva smakupplevelsen är väl ingen sensation precis men visst känner man en smak med en distinkt karaktär. Som lössnusare brukar jag ta dubbla påsar när jag använder portion, jag lägger då påsarna med sömmarna emot varandra för att maximera utsöndringen. Detta funkar inte så bra med det här snuset, faktiskt måste jag säga att smaken blir tydligare om man stoppar in enskilda påsar utan dubbleringen.

Angående den här patenterade perforeringen kan jag nog säga att min känsla är att dessa vita påsar inte torkar ut lika mycket som andra vita påsar, syftet med perforeringen är ju enligt producenten att släppa ut mer smak men jag tror att resultatet snarare blev att det minskar uttorkningen av munhålan. Jag upplevde dock en lätt rinnande känsla om man har prillorna inne för länge så dessa påsar kanske släpper ut mer ändå. Smaken är dock väldigt mild vilket kanske minskar upplevelsen av smaksensation.

Den klassiska tobakskaraktären lyser med sin frånvaro, jag kände inte av den i alla fall. Helt ärligt kände jag inte så mycket alls förutom att en sporadisk smak av en mycket mild Rapé som var ganska flyktig. Någon distinkt tobakssmak kan jag inte påstå, ens med den godaste av viljor, att jag kände av.

Lundgrens menar sig hylla Sveriges regioner med sitt sortiment genom att fånga regionens karaktär i smaken. Låt oss hoppas att våra norrlänningar inte känner sig kränkta av att vara en mildare variant av Göteborg.

Överlag skulle jag säga att en ny snusare mycket väl kan nöja sig med detta snus, det är inte dåligt på något sätt utan duger som snus för den som vill prova på eller kanske bara vill ha något under läppen för att ja, vad vet jag. För den mer inbitne snusaren duger det som substitut om man behöver ett snus man kan använda utan att ha rinnig tobak i käften som på Nobelmiddagen t.ex. Befinner man sig i en situation där lössnus inte är det ultimata alternativet, som vid långa bil- eller flygresor, kan det fungera så länge man kan disponera de förbrukade påsarna någonstans för de lär åka in och ut i ett ganska högt tempo. Jag snusade upp en dosa på en dag utan problem. Det enda positiva i det fallet är priset då detta snus är något billigare än exempelvis Swedish Match portionsvarianter.

Jag kommer inte att använda det igen, inte för att det är äckligt eller dåligt utan för att det inte ger mig det jag vill ha ut av mitt snus. Jag vill ha lite mer smak, lite mer tobakskänsla och på det stora hela är jag inget fan av portionssnus. Kanske om jag någon gång skulle få för mig att sluta snusa, då kan mildare varianter som detta kanske vara bra i övergångstiden och avvänjningsprocessen men detta lär troligtvis inte hända.

Betyg
Överlag: 3, fungerar som ett mildare substitut i nödsituationer.
Konsistens: Portion är svårt att sätta konsistensbetyg på.
Smak: 2, även om det finns en smak så är den mycket flyktig och lämnar mycket åt fantasin. Hade jag som konsument inte blivit lovad en ”smakresa” så hade betyget kanske blivit något högre.

 

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.