Recension: Crafted Kardus – Lös

Crafted Snus Kardus Highland Single Cut Lössnus är smaksatt med en Single Malt whisky från det skotska höglandet. 100% Lamina-tobak (Highland single cut) och lagring i whiskyfat ger lätta toner av choklad och valnöt. Nyanser av valnöt samt något rökig.” -snusbolaget.se

Detta var den bästa överraskning jag fått av ett snus, det här är inte vilket snus som helst.

Crafted Kardus är det dyraste snuset vi säljer på dosa, men det är dyrt av en anledning! Lamina-tobaken och whiskyn som snuset smaksatts med bidrar med en unik smakpalett. Rökigheten och intensiteten är svår att hitta i något annat snus på marknaden.” -snusbolaget.se

En dosa Crafted Kardus, 32g, kostar i dagsläget 60 riksdaler på snusbolaget.se och vänner, det är värt det! Tillverkaren heter AG Snus (www.agsnus.com) och ligger i Danmark. Så här säger de själva om detta mästerverk:

Crafted Kardus Highland Single Cut is the first single cut loose product from AG SNUS. The cut loose tobacco makes an impressive visual impression, when you open the can. The cut tobacco gives an unique taste experience, as the aromas are released slower and thereby giving Crafted Kardus a rounded and longer lasting taste. We have developed Crafted Kardus using our unique tobacco blending crafting skills.” -agsnus.com

Smaken/aromen är Tobak, whiskey och choklad ”Aged Tobacco leaf, where the flavor merges well with the whisky. Light notes of chocolate, walnut and light smoky.

Dosan är något mindre än vanliga dosor men den är väl fylld, ta det varligt när du öppnar dosan för det är mer malen tobak än en ordinarie snuskaka. Aromen som släpps lös när man öppnar locket är underbar, det luktar lite cigarrtobak blandat med piptobak, inte så konstigt kanske eftersom AG Snus har tillverkat uteslutande piptobak i många år innan de tog upp snusproduktionen.

Det är lite knep och knåp att baka en prilla, detta snus är för finsmakare och ingen gegga man klämmer in i ett nafs under läppen. Ett snus för finsmakare tillverkat med kärlek för produkten och konsumenten kräver lite extra kärlek i konsumtionen. Single cut tobak är inte pulver utan mer hackad tobak, det tar lite tid att vänja sig men varje prilla är värd besväret.

Trots sin ringa mängd i gram så räcker det här snuset länge, min dosa tog fyra dagar på sig att ta slut, inte för att man snålar eller för att det inte räcker utan för att man inte vill spotta ut det. Smaken tar inte slut som vanligt snus, den bara fortsätter att smaka i timme efter timme.

Smaken av whiskey finns verkligen där, en rökig smak som inte alls är obehaglig som andra whiskeysmaksatta sorter kan vara. Subtil men ändå högst närvarande fyller den munhålan utan att ändra karaktär. Den första snusen till morgonkaffet är som att linda in munnen i bomull och ge den en spabehandling. Valnötsmaken kan jag inte påstå att jag känt och chokladsmaken är kanske något mer subtil än rökigheten men nog finns den där och rundar av.

Kardus rinner ganska kraftigt till och från och det kan bli lite obehagligt om man råkar svälja, saften smakar ren tobak och det är väl en smaksak vad man tycker om det. Tar man lite mindre prillor är det dock inget problem.

Jag vet inte hur jag ska sätta ord på den här recensionen, jag är överväldigad! Idag tog jag sista prisen och har nu öppnat en dosa General igen för att nollställa smaksensorerna och jag saknar redan Kardusen. Det kommer att bli fler dosor, det kan jag lova. Det här snuset kan man gott ta med på speciella tillfällen när man vill unna sig lite extra, till vardags kan jag tänka mig att man kan tröttna men en dosa då och då är en belöning man är värd om man uppskattar riktigt kvalitativt snus.

En rolig detalj är att dosorna är numrerade och signerade, sådana detaljer tilltalar mig och ger ett intryck av kvalité och sant hantverk och kärlek till produkten liksom till konsumenten. Så vitt jag förstår säljs detta snus endast av snusbolaget.se men dessa människor bryr sig om sina kunder med snabba leveranser och god kundservice så det gör mig inte så mycket. Gott snus är värt att vänta på och det här snuset är värt varje enskild krona.

Jag kan inte komma på något negativt att säga förutom att det tar slut för fort. All kudos till AG Snus, detta är ett kvalitetssnus för connaisseurer (titta, jag kan uttrycka mig propert också). En sak, om det är negativt eller inte får ni avgöra själva, är kanske att man inte rullar små bollar av det så lätt, detta snus är mer gammaldags och man tar lättast en nypa och trycker in under läppen. Å andra sidan smular det inte (när man väl samlat ihop det vilket kan vara lite pyssel) och väl inne håller det formen så det gör inget.

Detta snus är inget för nybörjaren! Det krävs nog att man kan sin tobak för att uppskatta det till fullo. Denna kvalitetsprodukt är för den som vet att njuta av en smakupplevelse som en god cigarr eller en god whiskey.

Betyg
Överlag: 5, överträffar alla förväntningar redan när man känner doften
Konsistens: 4, ett litet minus för grynigheten men det är trots all single cut och inte snuspulver
Smak: 4.5, fantastisk smak men ett ynka minus för den vassa tobaksvätskan

Rekommenderas!

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.