Money makes the world (banks) go around..

printing-moneyJa, som ni märker så uppdateras inte den här bloggen så ofta.. Inte för att det inte finns något att skriva om utan för att Svensk politik är så otroligt ur fas att det blir svårt att välja vilka dumheter man ska ta upp och spinna vidare på.

Idag tänkte jag inte göra något mastodontinlägg (till glädje för vissa av er) utan istället hålla det ganska kort men inte för den sakens skull mindre kärnfullt och informativt. Idag tänkte jag förklara lite snabbt hur pengar blir till och vilken värld vi lever i där allt snurrar runt dessa pengar. De flesta av er kommer kanske inte att tro mig, några kommer att tro att jag har blivit en konspirationsteoretiker eller komplett galen men några av er kommer kanske att få en tankeställare och några är fler än inga. En del av er vet redan om det här så för er blir det inga nyheter men rätta mig gärna om jag har missat något.

Då börjar vi då..
Hur många av er tror att alla pengar motsvaras av någon slags värdereserv som guld eller liknande? Ni vet de där gamla filmerna där bankerna har stora kassavalv fyllda till bristningsgränsen med sedelbuntar och säckar fulla av mynt, guldtackor i stora kistor osv.. Om ni trodde det måste jag tyvärr göra er besvikna, farbror Joakims kassavalv har förvandlats till en laptop.

Processen med pengars skapande är ganska enkel samtidigt som den innehåller en del stora ord som får oss att tro att det är superkomplicerat. För att göra det värre så ivrar alla bankmänniskor och ekonomer oss att tro att det krävs några slags superkrafter och superhjärnor för att förstå det hela. Det här är en medveten bluff för att vanligt folk inte ska vilja lägga sig i hur det egentligen fungerar, en medveten dupering för att vi vanliga dödliga inte ska bekymra våra små hjärnor med dessa omfattande ämnen. Kort sagt; det är en stor fet lögn. Det hela är på det hela taget ganska enkelt om man bara sätter sig in i det.

Jag vill poängtera att det jag nu kommer att skriva INTE rör sig om några egna påhitt, inga konspirationsteorier och ingen Sci-Fi. Det ÄR så här det fungerar punkt.

För att skapa pengar behövs tre saker. Den viktigaste ingrediensen är luft eller ingenting eller vad du vill som inte är konkret påtagligt eller har något som helst ekonomiskt värde.

Den andra ingrediensen är din signatur, din namnteckning på ett papper.

Den tredje ingrediensen är en tro på att pengar finns och har ett verkligt värde.

Har du allt detta så kan du skapa pengar. Det är så det går till. Låt mig förklara..

Banker jobbar officiellt inte med pengar. De jobbar med kvitton, förhandlingsbara instrument och skuldsedlar. Har du varit inne på banken på sistone så vet du att du inte kan varken ta ut eller sätta in pengar där, det finns inga kassavalv och det finns inga kontanter. Är inte det lite märkligt? När du ska ta ett lån t.ex. så får du inga reda kontanter i handen om det så bara rör sig om några hundra kronor. Allt du får är ett kontrakt om hur mycket ränta du ska betala på lånet och vad banken kan kräva av dig om du inte kan betala den räntan. Allt prat om säkerhet är bara nonsens, de bryr sig inte det minsta om huruvida du kan betala tillbaka eller inte, helst av allt vill de att du inte ska kunna betala tillbaka för då tjänar de ännu mer. Har du noterat att det dyker upp fler och fler banker som lånar ut pengar utan säkerhet? Det är för att det inte behövs.

Pengar skapas i ett enda avgörande ögonblick: de skapas i samma stund som du tror att de finns. Låter det konstigt? Det finns inga guldtackor eller annat av värde som motsvarar pengarnas värde så vad skapar pengens värde? När banken säger till dig att du har en miljon på kontot så har du det, när de sedan säger att miljonen har sjunkit i värde så har den det. Enkelt förklarat så har inte pengar något värde alls, det är bara ett snyggt papper med en siffra på. En värdelös metallbit med ett nummer på. Kommer ni ihåg när riksbanken meddelade att silverhalten i våra mynt skulle minska? Minskade myntets värde samtidigt? Knappast. Det är tveksamt om det någonsin har funnits varken silver eller koppar i våra mynt sedan 1700-talet när man fortfarande betalade med plåtar. Men vi TROR att det har funnits och då blir det sant.

Den större delen av världens pengar är så kallade FIAT-pengar, det innebär pengar som bara har ett värde när den som lånar ut dem säger att de har ett värde. Vi kan lika gärna handla med kottar eller klistermärken, värdet finns bara när banken säger att det finns. Men nog smuget runt buskarna nu, så här går det till:

Banker skapar pengar på sina kunders underskrifter i en process som kallas värdepappersemission. Detta är en topphemlig och välbevakad teknik i vilket de profiterar och skapar otillbörlig rikedom genom att sälja rättigheterna till din signatur på den globala aktiemarknaden. Genom att sälja din signatur eller “lånehandling” förlorar de rättigheterna till all egendom som de påstår sig ha finansierat. I juridiska termer kallas det Locus standi. När bankerna värdepapperiserar (ett enklare ord för värdepappersemisserar vilket betyder att de lämnar ut ett värdelöst papper som säger att ditt lån har ett värde motsvarat i valuta) ett lån får de lånets fulla kapital tillbaka plus ränta kontant.

Din signatur säljs sedan vidare på världens alla börser, den innebär att de har rätt att utföra köp och försäljning med din egendom. När du tar ett banklån ger du egentligen banken all rätt, en fullmakt, att utföra värdetransaktioner i ditt namn. Har någon banktjänsteman någonsin talat om detta för dig? Inte troligt… De meddelar bara om lånet är godkänt eller inte och resten har du inte med att göra. Vad händer då med din låneansökan och din signatur? Jo, nu skapas pengarna. De skapar bara pengar, vanligen internetpengar, efter att du har skrivit under alla dokument och de har sålt din lånebekräftelse till banken som sedan säljer den vidare till tredje part som i sin tur säljer den vidare till andra, ofta många gånger om. Detta är varför värdepapperemissering är ett pyramidspel som alla måste bli medvetna om.

Du tror att de faktiskt lånade dig riktiga pengar, detta är en lögn. De lånade dig aldrig någonting av värde. Du skapade själv värdet genom att tro på det.

Bankerna agerar bara mellanhand på det att de inte lånar ut DERAS pengar. Eftersom de inte ger oss någonting utan bara erhåller styrkan i din signatur (via tredje part) kan all ränta du betalar bara betraktas som utpressning och bedrägeri. För att det här låneavtalet ska vara giltigt enligt lag så måste du, kunden, vara meddelad eller insatt i hur processen går till. Istället för att berätta hur hela processen går till säger de att de måste kontrollera din kreditvärdighet och annat nonsens och när den har godkänts så skriver du på här och så har du dina pengar. Du tror att du lånar valuta mot en säkerhet som ditt hus eller din lön eller något liknande men egentligen vill de åt räntan som lånet genererar. Kan du däremot inte betala räntan eller lånet så vill de ha din säkerhet, oftast i form av fastighet eller liknande, för att kunna kräva in den och sälja den vidare med nya krediter på nya falska lånelöften med nya räntor osv.. De riktiga fysiska pengarna skapas när du börjar betala ränta, för detta måste du göra med riktiga pengar. Vad tror du skulle hända om du gjorde samma sak mot banken som de gör mot dig och ber dem skriva under ett avtal med en signatur där du lovar att ge dem pengar om de betalar dig för att behålla pappret? Ånej, då blir det låshus på vatten och bröd för si så går det inte till minsann.. men DE gör det hela tiden.

Vi tar en förklaringsrunda till för de av er som ändå tyckte att det här lät krångligt, inte för att förminska er utan för att visa hur barnsligt enkelt det de facto är.

Pelle har en boll. Lisa vill leka bank, så här går det till:
Lisa säger att hon kan förvara Pelles boll. Varje gång Pelle vill använda den får han betala en liten avgift, när han inte använder bollen så betalar han en mindre månatlig summa för att Lisa ska ha bollen.

Från början fanns inga pengar men Lisa/banken skapar pengar genom att ta betalt för i stort sett ingenting. Pelle i sin tur betalar för att någon annan ska tjäna pengar och för att någon annan ska förvandla luft till pengar. Lisa/banken blir rik och Pelle måste se till att skaffa pengar någonstans för att kunna betala Lisa (ränta) så att hon har Pelles boll. Pelle måste jobba för att tjäna pengar. Pelles chef för varje månad över en digital summa (pengar som inte finns, så kallade cyberpengar) som Pelle har viss tillgång till så länge han inte tar ut dem. Skulle Pelle varje månad ta ut sin lön i kontanter skulle hela det ekonomiska systemet rasa samman och det skulle inte finnas några pengar att betala Pelles lön. Kvar finns då Lisa som har Pelles signatur som hon nu äger och som hon säljer på börsen där den genomför alla möjliga transaktioner (på internet eller i ett digitalt bokföringssystem). Varje gång Lisa säljer Pelles signatur (och därmed rättigheterna till alla Pelles tillgångar) så tjänar hon pengar. I avtalet mellan Pelle och Lisa står det att Pelle sätter sin cykel i pant om han inte kan betala Lisas avgifter. Eftersom Pelle nu inte har några pengar (se ovan) så tar Lisa Pelles cykel som hon i sin tur lånar ut till Kalle mot en viss avgift. Kan Kalle inte betala den avgiften så har han pantsatt sin koja som Lisa kan kräva in och låna ut till någon annan mot en viss avgift osv.

Det Lisa lånar ut till Pelle är en boll. Bollen är inte värd något innan Lisa sätter ett värde på den. Pelle tror att han får låna ett värde men egentligen lånar han bara sin egen tillgång som han hade från början som inte hade något ekonomiskt värde alls. Lisa har därmed skapat pengar ur luft och allt Pelle har kvar är ett kvitto på avtalet. Detta kvitto är det Pelle tror har ett ekonomiskt värde (vilket skapar en falsk valuta) men som egentligen inte är värt ett vitten förutom pappret det är skrivet på. Den enda som tjänar på affären är Lisa, alla andra förlorar. Till slut kan Lisa kräva in hela grannskapets leksaker och därmed äger hon allt och de andra barnen intet. I god tro och okunskap har de gett bort sina tillhörigheter för ingenting förutom skulder (som det ligger ytterligare räntor på som skapar ännu mer pengar ur intet). Så fungerar bankernas skapande av pengar ur luft. Det är bara debet och kredit i ett virtuellt bokföringssystem som banken kontrollerar.

Trodde du att banktjänstemannen var din vän? Fel. Han är en tjuv och en bedragare. Han lånar ut något han inte äger och tar betalt för det. Kan man låna ut något man inte äger? De flesta svarar troligtvis NEJ på den frågan men bankerna gör det dagligen. Sätter man några fina komplicerade ord på det här så blir det plötsligt fruktansvärt komplicerat och vi sätter gladeligen vår tilltro till bankernas expertis och låter oss luras om och om igen.

Det bankerna gör är kriminellt. Det är rakt av bedrägeri i det att de lånar ut något som inte finns, som de inte äger, mot betalning. Skulle Du göra så så skulle du åka i buren direkt. Bankerna får istället bonusar för ett väl utfört arbete. Det här vill inte banken att du ska veta av förklarliga skäl. De lurar dig, ljuger för dig och bedrar dig samt stjäl dina tillhörigheter och egendomar, självklart vill de inte att du som kund ska veta detta men det är kriminellt.. för alla utom banken.

Ett litet exempel på att pengar inte finns är att alla pengar, nu menar jag verkligen ALLA pengar, i hela världen räcker inte för att betala världens alla skulder. Om pengar motsvarades av ett reellt värde som exempelvis guld eller ädelstenar så skulle detta inte vara möjligt. Så var det en gång för länge sedan men inte idag. Idag är pengar virtuella och kontanter blir allt mer sällsynt. Kontanter är snygga papper med logotyper och bilder och siffror på precis som kreditkort är plastbitar med logotyper och inget annat. Det vi kallar pengar är egentligen skulder och kvitton. Det bankerna handlar med är inte pengar utan våra tillgångar i och med våra signaturer på lånehandlingar. Det vi har gett bankerna är rätten att köpa och sälja i våra namn, vi har också gett dem rätten att sälja våra signaturer vilket de gör om och om igen.

Vad tror Du skulle hända om alla tog ut sina pengar från banken? Är det ens möjligt? Nej, det är inte möjligt, så mycket kontanter finns inte och kommer aldrig att finnas. Om det vore möjligt skulle hela banksystemet och hela det finansiella systemet braka samman. Alla pengar skulle förlora sitt värde och vi skulle stå med tomma fickor på bar backe. Vad händer om vi, folket, slutar tro på bankerna och valutan? Vad händer om vi avslöjar bluffen och säger ”ni ljuger era rackarns banditer”.. Jo, pengarna förlorar sitt värde. De är bara värda så mycket som bankerna lyckas få oss att tro att de är värda. Det är bara på låtsas alltihop. Varför spammar bankerna oss med löften om lån utan säkerhet? Varför tjatar bankerna på oss att ta fler lån för att lösa ut gamla lån osv? För att det är lånen som skapar pengarna. Utan lån – inga pengar. Så enkelt är det. Du lånar 100 kronor av mig mot att du betalar 5% ränta. I och med det har jag skapat 5 kronor från absolut ingenting.

Men om det var så så borde väl räntorna vara högre? Näppeligen. Ju lägre ränta desto fler smålån. Människor som vanligtvis inte skulle ta några lån lockas mer av låg ränta och tar lån ändå. Många bäckar små… ger ett stabilt kassaflöde på banken. Bankerna praktiserar vad de kallar “Fractional reserve banking”. Det betyder att de de bara behöver en liten del av en insättning och kan låna ut resten flera gånger till allmänheten, skapande en spiral av skulder på pengar som inte finns. Money makes the banks go around.

Så, jag ska inte fördjupa mig mer än så i detta. Det finns mer, man kan diskutera de stora centralbankerna och bankfamiljerna som äger oss alla och som styr hela världen. Man kan gå in på aktier och hur någon kan bli ofantligt rik på absolut ingenting medan vi, folket, sliter ihjäl oss för att förse de rike med finanser. Man kan gå in på hur bolag, stater och länder säljer oss energi som de tar ur vatten och vind som tillhör oss alla. Vem har sålt dessa bolag våra vattendrag och var är kvittot och deras rättigheter att sälja det som tillhör alla? I dagarna har solenergi diskuterats och förslag har lagts att solenergi ska bli mer tillgängligt för alla. Det låter ju bra men resten av förslaget gick ut på att det skulle bli ålagt skatter att använda solenergi (eftersom staten inte tjänar något på den andra energiproduktionen) vilket innebär att någon tar betalt för att solen lyser! Hur sjukt och infekterat kan det bli egentligen? Precis hur sjukt och infekterat som helst är svaret. Så länge vi köper lögnerna så kommer allt att kosta pengar. Världsbanken (World Bank) la i dagarna ett förslag (eller en uppmaning snarare) på att allt vatten bör privatiseras. Tänk er konsekvenserna när enskilda företag ska hantera det som ger oss liv… En synnerligen otäck tanke.

Det finns mycket att gräva i om man vill, det här var bara filosofin om hur pengar skapas ur intet. Vem gynnas av detta då kan man undra? Alla borgerliga partier i hela världen slåss för det här systemets överlevnad. Tänk på det när du står vid valurnorna till EU-valet och riksdagsvalet. Det Spelar Roll hur man röstar.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.