Inget att skratta åt

secondColumn-16x91Härom dagen fick vi veta att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjukskrivits på obestämd tid. Hånet lät inte vänta på sig, överallt på sociala medier som facebook och twitter m.fl. haglade okvädesorden och hånet fritt. Jag har inte kommenterat detta eftersom det dels skulle ha drunknat i flödet av idiotiska kommentarer och dels ville jag låta det sjunka in lite innan jag ger min syn på saken. Nu har jag läst och funderat så nu känner jag mig redo att säga mitt.

Jag är inget större fan av SD, det har jag aldrig hymlat med, och helst skulle jag se att de tappade alla mandat och åkte ur riksdagen samt alla kommuner. Jag har dock även stått fast vid att alla åsikter måste få vädras i en demokrati oavsett man tycker om dem eller inte. Det finns dock en risk med just partier som Sverigedemokraterna och liknande partier som Svenskarnas parti (SvP) och liknande mer uttalade fascistiska partier på den extrema högerkanten som troligtvis utan underdrift skulle kunna benämnas neonazistiska. SD hävdar dock bestämt att de inte är ett nazistiskt parti och inte har några som helst kopplingar till nazism, de har till och med infört en nolltolerans mot rasism och nazism.. något som inte verkar upprätthållas särskilt bra.

Hur det är med Åkessons parti egentligen kan vi bara spekulera om. Jimmie själv har kopplingar till BSS och många av hans kollegor i partiet har tydliga kopplingar till både VAM (Vitt Ariskt Motstånd), BSS (Bevara Sverige Svenskt), Nordiska Rikspartiet, Svenskarnas Parti (SvP) och andra uttalade nazistiska, fascistiska och rasistiska rörelser. Dessa kopplingar finns både i deras personliga historia och i deras nuvarande liv. Nolltoleransen verkar inte fungera så bra eller så har Jimmie ingen koll på sina medarbetare. Men låt oss nu inte glömma att en partiledare inte är personligt ansvarig för alla sina medlemmar, det finns i de flesta partier personer som inte alls står för partiets officiella ideologi utan arbetar åt ett helt annat håll, det kan vi läsa om bland annat i Daniel Suhonens senaste bok Partiledaren som klev in i kylan  som beskriver hur högerkrafter infiltrerat Socialdemokraterna. För detta är ingen socialdemokratisk partiledare skyldig och kanske är inte heller Åkesson ansvarig för sina partikollegor? Det där får ni lista ut själva, personligen tycker jag att ett parti med nolltolerans borde bevaka sina intressen bättre när varenda tidning kan rapportera om hur specifika toppnamn faktiskt bryter mot denna tolerans men ni får tycka som ni vill.

Hur som helst så är Jimmie nu sjukskriven för utbrändhet. Att vara partiledare är ingen lek och ingen dans på rosor, det kräver enorma insatser och man har ingen ledig tid och i stort sett ingen fritid plus att media flåsar en i nacken varje vaken minut. Det påfrestar familjelivet förutom det privata livet och det kan ingen säga emot att det sliter på en människa att ha denna press på sig. Jag kan för mitt liv inte begripa hur Håkan Juholt klarade sig från stressymptom och utbrändhet under det drev som han gick igenom både i media och internt inom partiet, även Reinfeldt borde ha kollapsat någon gång under sin tid och vem vet, kanske var det därför han avlägsnade sig så fort? I politikens värld bör man dock inte visa sig svag så det gäller att göra en snygg sorti om man tänkt sig en återkomst till arenan. Jag är inte så säker på att Åkessons sorti blev så snygg..

Det har tolkats och spekulerats en hel del runt vad som egentligen hänt och varför. En del menar att det här är ett sätt för SD att skaffa sympatiröster, en del menar att Åkesson varit på väg ur partiet länge, det finns många teorier men det är trots allt bara teorier. Jimmie skrev ett öppet brev på sin Facebooksida som skulle förklara saken, vi får väl lita på hans egna ord tills vidare. Kanske är han ärlig och uppriktig? Jag har dock några synpunkter om detta brev, är han ärlig så blir det faktiskt bara än värre.

”Dock har det också varit tufft. Det har det varit länge, inte bara under det senaste året. Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt. Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel. I min situation försöker man skaka av sig allt det där – okvädningsorden, hoten, avskyn. Man intalar sig själv att inte ta det personligt, att låta det rinna av. Den strategin må fungera på ytan, åtminstone en tid, men i själva verket sätter det djupa spår. Ändå håller man ihop någorlunda eftersom man har siktet inställt mot valnatten.”

Sverigedemokraterna har en öppet negativ syn på invandring. Man vill tvinga asylsökande att uppvisa pass eller annan ID-handling vid gränsen, man vill skicka hem flyktingar efter en viss tid, man vill skicka ut papperslösa, man vill skicka hem flyktingbarn som inte kan identifiera sig, man vill stoppa anhöriginvandring, man vill skicka tillbaka människor som flytt för sina liv tillbaka till kriget de flydde ifrån osv. Deras problem är inte våra problem, vi hjälper dem bättre där de är än här hos oss. Jag håller till viss del med om att vi kan hjälpa fler i närområdet än här i Sverige men Sverige har redan enorma insatser i de drabbade områdena och den del vi tar emot här är försvinnande liten mot den totala flyktingströmmen till Europa. SD vill också förbjuda tiggeri och annat lösdriveri. Det är mycket de vill och inte vill.

Jimmie tycker att den negativa stämningen mot hans parti stjäl energi. Jag funderar på hur mycket energi det stjäl från alla skolbarn och andra generationens invandrare att bli kallade allt möjligt negativt, att aldrig kunna känna sig trygga i sitt eget land varken här eller sitt ursprungsland, att stå ut med idiotiska debatter om negerbollar och zigenarkorvar där ett hånfullt och nedsättande pronomen slår högre än den kränkning det de facto utgör. Hur mycket energi stjäl det Jimmie? Att bo i ett land som man flytt eller invandrat till, att bo i ett land där ens flykting- eller invandrarföräldrar kom till där man faktiskt är född och inte få känna sig hemma? Att det finns ett parti som vill införa lagar om att det här inte är deras land där de inte får vara på grund av sitt ursprung eller sin hudfärg eller sin religion? Att ha sina rötter i ett land där de inte kan bo, dit de inte kan flytta tillbaka även om de skulle vilja för att de kommer att bli torterade eller mördade om de kommer dit? Hur mycket energi stjäl det? Ska de också sjukskriva sig och återhämta sig lite i hemmets lugna vrå en stund så att de kan komma tillbaka till verkligheten och ta upp kampen igen vid ett senare tillfälle när de mår bättre? Nej, det kan de inte. De har inte den möjligheten.

Den vedervärdiga kampanjjournalistik du nämner för ni ju själva mot vissa grupper i samhället, främst muslimer och andra flyktingar och invandrare men också mot socialdemokrater och vänsterpartister. Denna taktik som du nu skyller på är ett av era egna vapen men det är inte lika roligt när det riktas tillbaka mot en själv eller hur? Sen kan vi titta på vad det är ni kallar för kampanjjournalistik. Alla som gett sig in i det politiska spelet vet att man kommer att granskas i sömmarna dag som natt, allt man någonsin gjort eller sagt och allt dina vänner gjort och sagt kommer att dras fram i ljuset i olika former. Det gäller alla partier, ett bra exempel just nu är ju Åsa Romson som använt giftig färg och dumpat miljöfarligt avfall i Östersjön etc. Vi får inte heller glömma Mona Sahlin och hennes lilla Toblerone som orsakade i stort sett politisk slakt av henne. Juholt har vi redan nämnt men få i svensk politisk historia har utsatts för en sådan omänsklig jakt och blivit utsatt för så vidriga lögner som Håkan. Senast det hände var väl när mäster Palm blev kastad i fängelse för sina socialistiska åsikter. Vet du vad Jimmie, det du har ”utsatts” för är inte i närheten av något av detta. Det du har utsatts för är den vanliga granskningen av våra politiker. Ju mer man har att dölja desto värre blir det. Du har mycket på ditt samvete i och med vad dina partikollegor håller på med som du väljer att ignorera. Hade du upprätthållit din nolltolerans hade det blivit lättare för dig men det gör du inte och då blir det tufft som du säger.

Du nämner ”extremisternas omåttliga hat” som en anledning, jag hoppas att du med detta uttalande tar fullständigt avstånd från extremistaktiviteterna i Kärrtorp.. det var din hejaklack Jimmie som utgjorde extremisternas omåttliga hat den gången och de andra gångerna liknande saker hände. Ska vi prata om den så kallade ”järnrörsskandalen” som ett extremistiskt omåttligt hat så ligger det också på ditt bord. Vad har du blivit utsatt för? En kastad tårta? Förolämpande ja men det kunde ha varit något helt annat än en tårta.. Nyckelskrammlande folksamlingar när du ska hålla tal? Kvalificerar det som omåttligt hat? Kyrkklockor som ringer för fara när du och dina kollegor ska uttala er på allmän plats? Du och ditt parti vill bevara den svenska kristendomen säger ni, det här är den svenska kristendomen Jimmie. Den varnar för fara när den är å färde och era tal om att inte behandla alla människor likvärdigt, att segregera religioner och sexuella läggningar är inte i enlighet med den svenska kristendomens övertygelse. Är det vad du kallar omåttligt hat? Jag har ägnat mycket tid åt att prata med präster och kyrkoherdar i mina dagar, bland annat när det var lite skralt i kyrkans kassa och man hyrde ut de kyrkliga lokalerna åt muslimer. Då pratade jag mycket med kyrkans företrädare om hur det kändes att tvingas hyra ut åt en konkurrerande religion men vet du, de hade inget emot det. De sa bara att de hyr ut åt alla som ser människors lika värde och respekterar den grundläggande värderingen att kärlek är starkare än hat. Med detta i åtanke kan du fundera på om du verkligen försvarar den svenska kristenheten, i synnerhet när den inte vill ha med dig och ditt partis värderingar att göra.

Jag säger inte att du personligen är en hatfull person, det vet jag inget om eftersom vi aldrig har träffats. Vad jag säger är att väldigt många, för många, i din krets och i din samlade skara kollegor och följare ger uttryck för något helt annat än vad du predikar. Vill du ha bort den stämpeln så ska du hålla den nolltolerans du säger att du har infört. Visst, ni har uteslutit några få ur partiet men de värsta sitter kvar både i regering och i kommunfullmäktige landet runt. Du har inte visat att du menar vad du säger, snarare skyller du på att du inte kan hålla reda på allt och alla och att du inget kan göra. Det är ju inte sant och det vet både du och jag och alla andra.

Till sist då ”okvädingsorden, hoten, avskyn” som du nämner.. vilka är det? Blattehora, svartskalle, niggerjävel, judesvin.. det är okvädningsord Jimmie. Rasist är inte ett okvädningsord mot en som offentligt uppträtt på bild iförd SA-uniform med armbindel och allt. Det räcker inte att säga att du inte känner till den bilden eller att du inte vet vad järnrörsskandalen är. Alla vet att du vet och det du ska göra är att ta offentligt avstånd ifrån allt sådant. Har du gjort det? Nej, du har inte ens försökt. Då får du nog dras med att det förföljer dig. Jag skulle kunna ägna nån timme åt att länka till en massa saker som sverigedemokraterna påstår att de inte känner till men jag tror ni har sett det mesta redan.

Hoten du pratar om vilka är det? Känner du dig rädd i mörkret ute på gatan när det kommer ett gäng ganska kraftiga killar med kängor rusande emot dig och misshandlar dig för att du är sverigedemokrat? Känner du dig rädd och hotad i affären, i skolan, på jobbet, ute på stan när du försöker leva ditt liv? Har du blivit misshandlad många gånger för ditt ursprung eller din hudfärg? Avskyn du nämner kommer från alla som inte tycker om din människosyn som går ut på att alla inte är lika mycket värda. Det är ni som avskyr människor som inte passar i er norm, de som inte är tillräckligt svenska. Det är inte du som måste gömma dig och springa från våldsverkare som jagar dig för ditt utseende eller för din religiösa läggning eller din sexuella läggning. Det är din hejaklack som avskyr och hotar. Du känner dig alltså så hotad och avskydd av alla oss som inte tycker att det är rätt att segregera och särbehandla? Du känner dig alltså hotad av alla som tycker det du säger att du tycker?

Nej, Jimmie, jag tror inte att det här är anledningen till din utbrändhet. Jag tror att du har bränt ut dig genom att förneka allt du står för, allt du tycker, allt du försöker att inte se och allt du säger att du ska göra men inte gör. Du spelar ett dubbelspel och det är oerhört krävande. Du måste vakta på varje ord du säger och så kan det vara i politiken. Jag är faktiskt glad att jag trots mina försök att bli en del av det politiska inte har kommit ända fram än för jag har väldigt svårt att vakta på vad jag säger. Det är tufft som du säger men det blir ännu tuffare när man spelar ett falskspel som du. Sen tror jag faktiskt inte att du är utbränd på riktigt. Jag tror att du vill lämna politiken. Du har tagit ditt parti väldigt långt och du har öppnat dörrar för andra partier som inte borde få vara med i en demokrati eftersom deras ideologier är antidemokratiska. Du har gjort ditt nu och nu vill du hoppa av. Du har din riksdagspension som du kan leva gott på men du ska nog inte hoppas på några flådiga jobb på nån PR-byrå eller i nån lobbyorganisation.

Men hur det än är med den saken så stinker din sjukskrivning. Vet du hur många som inte kan sjukskriva sig i Sverige idag? Vet du hur många som utförsäkras trots svåra sjukdomar och handikapp på grund av den allianspolitik som du och ditt parti ställde sig bakom och stöttade? Det är skamligt att du sjukskriver dig ”på obestämd tid” för en ynka utbrändhet när oerhört många svenskar idag går till sina jobb dag efter dag med utbrända kroppar för att de inte har något annat val. De utgör i vissa yrken en säkerhetsrisk och både de och deras kollegor riskerar dödsolyckor på grund av deras psykiska illamående men du och ditt parti var emot en ökad säkerhet på arbetsplatsen, ni var emot en politik för nollvision för dödsolyckor på arbetet. Dessa människor kan inte sjukskriva sig, de har inte råd.

Bara i vården går personalen på knäna och jag känner personligen vårdpersonal som diagnosticerats med stressjukdom, utbrändhet och cancer som tvingas gå dubbla skift bara för att om de inte gör det får de sparken. Detta var du för, det tyckte du var bra, men själv tar du timeout när det blir lite motigt. Du har råd, det har inte de. Du riskerar inte fattigdom och socialt utanförskap som de gör om de blir utan jobb. Du borde skämmas om du har någon skam i kroppen. Det är ett hån mot Sveriges befolkning att sjukskriva sig för de anledningar du anger. Alla arbetslösa i sysselsättningsprojekt som du och ditt parti tyckte var så bra, de kan inte sjukskriva sig alls. Sjukskriver de sig blir de utan ersättning. Har du ersättning under din sjukskrivning Jimmie? Du tyckte att FAS3 var bra och röstade emot nedläggningen men själv sjukskriver du dig med full lön när livet blir lite jobbigt och folk är dumma mot dig. Har du blivit hotad till livet på ditt jobb Jimmie? Det har jag men jag går dit ändå för jag måste. Har du fått sparken för att du haft en egen åsikt som inte företaget godkänner? Det har jag och tack vare facket har jag jobbet kvar. Facket som du ville göra sämre tillsammans med alliansen. Riskerar du livet varje dag på jobbet Jimmie? Det gör jag, jag jobbar med det tredje farligaste jobbet som finns men vet du vad, jag har bland de sämsta lönerna som finns också. Men jag går till jobbet ändå för jag måste. Är din kropp sönderarbetad och trasig? Det är min, jag har slitit ut min kropp i arbetet och jag är inte ens 40 men läkarna säger att jag har fysik som en pigg 70-åring. De rekommenderar att jag byter jobb om jag vill leva efter 50 men jag kan inte, ingen vill ha mig i min ålder.

Jag har spräckta knäskålar, trasiga sönderslitna leder, förskjutna diskar i ryggen, muskelinflammation, avskavda hälsenor, en mystisk sjukdom som gör att min ledvätska kristalliserar sig och blir som rakbladsvassa spjut m.m. men vet du vad? Jag får inte sjukskriva mig. Läkarna säger nej. Jag lever under hot på arbetet både från kollegor och chefer, jag lever också under hotet att ”det finns andra som vill ha ditt jobb”, det är en oerhörd stress som du inte kan sätta dig in i. När jag har fått min lön och betalat alla räkningar och köpt mat så fins det nästan inget kvar, mina barn får billiga julklappar och det här tyckte du var bra och röstade med alliansens jobblinje. Du har förstört det Svenska samhället genom att rösta med alliansens segregerande klasspolitik och du tycker att det är bra. Nu sitter du hemma, lite trött och sliten för det är tufft att leda ett parti och folk är faktiskt dumma mot dig. Jag kan bara känna avsky för dig just nu för du spottar på mig och mina medmänniskor med din ”utbrändhet”. Du har ett val Jimmie, du måste inte vara partiledare. Vi har inget val och det har du sett till tillsammans med alliansen.

Men.. Jag tänker inte håna dig för att du mår dåligt. Jag förutsätter att du verkligen gör det eftersom du har sjukskrivit dig. Må dåligt kan alla göra, alla kan drabbas av de mest oväntade saker i livet. Jag pratade med en lastbilschaufför senast idag som jag känner som en frisk och stark person. Idag skulle han till apoteket och hämta medicin mot sin cancer som har kommit tillbaka efter att ha opererats bort, hans lever och njurar är helt utslagna på grund av cancern och han kommer sannolikt snart att dö. Det påminner om en annan vän och kollega jag hade som en dag inte kom till jobbet, en fullt frisk och livlig människa med mycket humor och livskraft, en fantastisk pappa och make som jobbade hårt och trivdes med sitt jobb. Den här morgonen hade han hällt upp sitt morgonkaffe, lutat sig tillbaka i soffan och stendött. Helt utan anledning, obduktionen visar inga anledningar till hans död. Detsamma höll på att hända en annan vän och kollega som gick till jobbet en dag, satte sig i lastbilen och fick en hjärtinfarkt. Han höll på att dö men lever nu med starka mediciner som gör att han inte kan jobba och att hans humör har vänt från ett solsken till begravningsstämning. Så kan det gå i livet, man vet aldrig vad som kan hända eller när. Vad som helst kan drabba vem som helst när som helst. Jag har själv gått in i väggen och det är hemskt men jag fick inte sjukskriva mig, läkarna sa att de inte sjukskriver längre om man inte har brutit ett ben och inte kan jobba. Så är det för oss vanliga människor. Men jag tycker synd om alla som har det svårt, även dig Jimmie.

Är du verkligen utmattad så förstår jag vad du går igenom och det är hemskt. Det är inget man återhämtar sig ifrån, det kommer att följa dig resten av livet och du har ett helt nytt liv att vänta efter det här. Hade du varit en av oss vanliga så hade du kunnat vänta dig arbetslöshet och någon slags sysselsättningsåtgärd på livstid men nu är du inte en av oss och du har säkert bättre läkare än vi andra eftersom du kan betala för dig. Jag tänker inte håna dig för din sjukdom, det är för lågt att håna någon för något den inte kan rå för. Är det som du säger så borde du få vara ifred från media en tid framöver så att du kan varva ner på riktigt. Men jag hoppas att du använder din hemmatid på ett bra sätt. Jag hoppas att du värderar att möjligheten faktiskt finns för människor att få bra vård och den hjälp man behöver när man behöver den. Tänk dig in i situationen att du var lågavlönad och hade ett vanligt dussinjobb, tänk dig in i att inte kunna vara hemma eller att riskera sparken för att du inte kan jobba lika bra längre och att du samtidigt inte får någon hjälp för att alliansens politik (som du stöttade) faktiskt har segregerat sönder vården och gjort den till en klassfråga. Tänk dig in i att du inte hade haft råd att vara hemma.

Tänk dig sen in i att du var sjuk och flydde från ditt land och kom till ett land där du nekades vård för att du glömt passet hemma när soldaterna skjöt sönder dit hus och övade prickskytte mot dina barn medan ni sprang för livet. Hur svårt ska det vara att komma ihåg passet liksom? Tänk dig in i den stressen och hur dåligt man mår när man inte har någonstans att ta vägen. Använd tiden väl Jimmie, använd den till att bli en människa med lite empati och medkännande för dina medmänniskor. Du har ett gyllene tillfälle här och nu. Jag hoppas att du snart mår bättre och att du får den hjälp du behöver. Det hoppas jag att alla människor får oavsett vad jag tycker om dem privat eller vilka åsikter de har. Jag anser nämligen att alla människor har rätt till ett värdigt liv. Skulle du känna samma sak för mig om situationen var omvänd? Känner du samma empati för alla våra flyktingar som sitt undangömda någonstans livrädda för att bli hittade och utslängda? De är också lite trötta Jimmie, folk har varit dumma mot dem också och de känner sig också hotade och avskydda.

Om du nu väljer att lämna politiken så är du inte ensam: Din kollega Micael Bengts lämnar sina uppdrag bland annat för att ”det är jobbigt att vara Sverigedemokrat”, Christoffer Dulny lämnar partiet för att jakten på rasister inom partiet tar för mycket fokus från sakpolitiken. Det känns ju inte som att SD är ett parti fritt från rasism om jakten på rasister i partiet tar fokus från sakpolitiken.. Dags att ta tag i den där nolltoleransen tror jag, tillsätt en egen avdelning för det så att ni kan framföra er sakpolitik istället. Joakim Lindrot hoppade av utan anledning och inga kommentarer, kanske trodde han att SDs politik handlade om något annat eller så kanske han också är trött och sliten? Avhoppen från Sverigedemokraterna haglar tätt nu av olika anledningar så du behöver inte känna dig ensam om du väljer att lämna politiken Jimmie. Det kanske blir bäst så för sinnesfriden men under tiden hoppas jag att du återhämtar dig och kommer tillbaka som en helt ny människa med nya vinklar och värderingar så att du bättre kan förstå det folk du vill ska ge dig röster i valen. Låt säga så här; om den politik du för vore så uppskattad och efterlängtad som du säger så hade du inte varit utbränd nu. Det är bara en tankeställare..

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.