Ang. feminism och jämlikhet

Bloggens kanske kortaste inlägg..

Jag trodde en gång att jag visste vad feminism var, det är länge sedan nu. Idag har jag ingen aning. En påstådd feminist sa att feminism är en strävan efter jämlikhet men jag vet inte om jag tror på det. Idag ska man säga att man är feminist, det är inne och trendigt att säga det. Den som inte säger det är emot allt vad rättvisa och jämlikhet heter. Det här är minst sagt bisarrt. Jag kan inte säga att jag varken är eller inte är något jag inte har lyckats få förklarat för mig vad det är.

Jag verkar få olika svar av alla jag frågar så det verkar inte finnas någon enighet inom gruppen om det ens är en grupp eller mer troligt en samling grupper som inte kommer överens i kampen om epitetet. När jag växte upp var feminism en sak, det var i 60-talets efterdyningar med Grupp 8 och ”rödstrumporna”. På den tiden fanns det fortfarande riktiga hippies och kommunister. Då var feminism en sak. På 80 & 90-talen var feminism en helt annan sak, det var sarongernas och byxkjolarnas era med frigjorda kvinnor som började ta ut skilsmässor och frigöra sig från den velournisse de själva en gång skapat. Då var feminism en annan sak. Idag verkar det råda enorm oenighet om vad feminism är och jag tänker inte ens ge mig ut i det minerade vatten som begreppet utgör, jag skulle garanterat trampa på alla tår som finns om jag inte redan har gjort det.

Jag tänker inte säga att jag är eller inte är feminist förrän någon talar om för mig vad begreppet innebär.

Jag kan däremot säga vad jag tycker om jämlikhet. Den värld jag vill att mina barn ska växa upp i ska vara en värld där kön, hudfärg och härkomst, sexuell, religiös och politisk läggning/hållning inte ska spela någon roll. En värld där alla människor har samma värde, samma möjligheter, samma rättigheter och skyldigheter mot sig själva och varandra. Jag vill ha en värld där man ser och tar hänsyn till sin omgivning, där man inte kör över varandra för profit eller karriär eller vad det än kan vara. En värld där ingen är värd mer än någon annan och inte heller mindre.

Jag tror på jämlikhet och solidaritet. Är det feminism så är jag det, är det inte feminism så är jag det inte. Det är allt jag har att säga om feminism. Jag kan också meddela att jag inte tycker om kvotering som koncept men det får bli ett annat inlägg.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.