1 maj 2019 – ett partilöst år för mig

Nu, mina vänner, har jag sagt upp mitt medlemskap i Socialdemokraterna. Jag gjorde det genom att meddela min arbetarekommun om att jag begär urträde, jag bifogade naturligtvis brevet även till den S-förening vars styrelse jag de senaste åren suttit som ledamot.

Det finns inget sätt att gå ur Socialdemokraterna, på hemsidan finns ingen information alls om hur man går ur som medlem eller säger upp sitt medlemskap. Det enda sättet man egentligen kan göra detta på är att sluta betala medlemsavgiften, det kallas att fega sig ur partiet och det vill jag inte göra. Jag sökte aktivt upp partiet för att bli medlem och då är det inte mer än rätt att göra detsamma när jag vill ut.

Således skickade jag alltså ett e-brev till arbetarekommunen och min S-förening där jag begärde urträde och meddelade min avgång som betalande medlem samt avsade mig alla uppdrag jag för närvarande innehar inom partiet. Vad hände, undrar ni säkert? Ingenting hände. Som vanligt bemöttes jag med total tystnad, jag har börjat vänja mig vid det inom det här partiet. Jag är inte säker på att någon ens läst brevet än, jag vet att partikontoret är obemannat och vår ordförande är inte så bra på det där med ny teknik som att svara på mail och liknande. Känner jag min styrelse rätt bemötte de säkerligen mitt besked med en fnysning. Min styrelse är nämligen av den uppfattningen att om man inte är en lydig socialdemokrat som gör precis som HK säger så är man borgare, sverigedemokrat eller, hemska tanke, vänsterpartist och slikt pack bör man hålla på avstånd.

Jo förresten, en sak hände. Jag sa samtidigt upp min prenumeration på partitidningen Aktuellt i Politiken och de tackade för mitt besked och hoppades återse mig som prenumerant i framtiden.

Detta gjorde jag precis innan 1:a maj, arbetarrörelsens viktigaste dag. Jag gjorde det med en baktanke men den uppfattades tydligen inte. Det är länge sedan Socialdemokraterna var ett uttalat arbetareparti, därför ville jag gå ur lagom till de stora demonstrationerna.

Varför tog jag då detta beslut? I brevet skrev jag bara att jag behöll anledningen för mig själv men att det beror på en längre tids funderingar. Jag hade nog en förhoppning om att någon skulle vilja veta eller att det spelade någon som helst roll.

Anledningen till att jag blev medlem var att jag vill se vad Socialdemokratin var från insidan. Jag hade redan börjat tvivla men jag ville vara säker. Det talades om att man kunde vara med och påverka, partiet med högst i tak där alla åsikter var lika mycket värda och allt det där. Jag hade nog en förhoppning om att få en lite större roll än vad som blev möjligt.

Jag har redan skrivit om att framgången i Socialdemokraterna begränsas av vissa faktorer. Dels vem du är släkt med, det är mycket viktigt. Dels när du gick med i SSU och hur långt du lyckades komma i den karriären. Det är egentligen det enda som avgör om du kommer någonstans i partiet alls. Jag är inte släkt med någon hög politiker och jag var aldrig med i SSU vilket skar av min politiska väg ganska omedelbart. Detta är en av anledningarna till mitt urträde, det är inte öppet för alla och dina åsikter räknas inte om du inte faller under ovan nämnda kriterier.

En annan anledning till mitt urträde är att S vill ha ett samarbete med Liberalerna och att de gör vad de kan för att skapa blocköverskridande samarbeten i en tid när de tappar röster som aldrig förr. Jag förstår anledningen till detta, de griper febrilt efter maktens halmstrån för att inte tappa fästet helt. Innebär det att samarbeta med borgarna så gör de det. Liberalerna förr kanske hade gått att samarbeta med men idag, absolut inte.

En annan anledning är Socialdemokraternas senaste klavertramp i EU. Det skylldes på än det ena än det andra men det var ett medvetet beslut som inte tänktes igenom innan det togs. Det kallas populism utan eftertanke, de tänkte inte på konsekvenserna utan handlade bara populistiskt helt bortom partilinjen. Jag tänker nu på de nya artikel 13, 17 och vad det nu var mer. Det är naturligtvis nobelt att vilja försvara copyright, något jag själv anser vara viktigt, men inte in absurdum. Låt säga att en youtuber gör sin blogg och har en tavla i bakgrunden som är copyrightad, då åker den youtubern dit och kan få sin kanal avstängd. Låt säga att jag, som har en gamingkanal på tuben, sjunger (vilket händer mer än nödvändigt) en copyrightad låt och botarna hittar det, då kan jag bli avstängd och dömd att betala böter på hiskeliga belopp till artisten. Det finns historier på tuben där kreatörer berättar at de blivit avstängda för att deras röst låter för likt en känd artist och därför drabbas av copyrightklubban och får sin kanal avstängd. Du behöver alltså inte bryta mot lagen för at bli straffad av den. Detta tyckte S var en fantastisk idé och röstade ja.

Vilka sitter i EU? Är det folk som har koll på trender som youtube? Knappast. Förslag läses igenom lite snabbt innan mötet och sen klubbas de snabbt igenom lite lättvindigt för att man ska kunna komma snabbt till någon middag med någon bolagssponsor eller liknande. När jag säger att detta inte var ett misstag utan uttänkt menar jag inte at de tog tid på sig vid röstningen utan att de såg ordet ”copyright” och tog beslutet att denna skall värnas till varje pris. Vad det innebar i längden tänkte de inte lika mycket på, hur det kan drabba dem som faktiskt livnär sig på de här kanalerna men nu kanske måste stänga ned om de inte har rätt licenser som ingen vet hur man får tag i. En produktrecension kan sluta med avstängning för att man visat en logo utan tillstånd, en spelkanal kan stängas av om någonting visas som inte har behörigt tillstånd som en ljudeffekt eller en bild på något i ett spel osv. I spelet Generation Zero som baseras i åttiotalets Sverige kan det till exempel hänga en tavla på en vägg eller visas en möbel vars tillverkare eller upphovsman inte gett sitt tillstånd och där var det klippt för den kanalen. En musikkanal där man kanske framför eget material men någon gång får till en slinga som liknar ett copyrightat stycke tillräckligt mycket för att bannas är körd tack vare detta lättsamma beslut i EU där S var en avgörande aktör. Detta bara några exempel. Hela youtube, instagram, facebook m.m. kan spärras i EU från omvärlden eftersom resten av världen inte har de här lagarna, alltså kan utländska kanaler blockeras inom EU och vice versa. Är inte det ett angrepp på yttrandefriheten så vet jag inte vad det är. Det kan i förlängningen drabba hela internet som borgerligheten inte vill att andra än företag och bolag ska ha tillgång till eftersom de inte tycker om yttrandefrihet.

En annan anledning är att S som hittills kallat sig arbetareparti nu vill in och pilla på lagen om anställningsskydd. ”För att få med sig Annie Lööf och Centerpartiet i regeringsbildningen öppnar Stefan Löfven för att kompromissa i frågan om arbetsrätten.” läser vi på SVT Nyheter i december i fjol. Med kmopromiss kan mena två saker: 1, att kompromissa om saker som ligger i linje med partilinjen eller 2, kompromissa i syfte att sälja sig för att vinna något annat. I det här fallet var det nummer två. Vad är det för fel med det här nu då?

Vi behöver göra något eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden.” säger Stefan i artikeln. Ja, det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden, det har borgarna sett till och nu ska alltså S insats vara att anpassa sig efter det? De snabba omställningarna beror på många saker men det började med bemanningsföretagen och i den frågan har S varit passiva sedan dag ett. Det fanns enorma problem med den här branschen och lagarna hängde inte med, istället för att försöka få grepp om läget och börja se över befintliga samt tillsätta nya anpassade lagar bestämde sig S för att det här var nog bra ändå och gjorde… ingenting! Nu ska vi alltså anpassa en av arbetarrörelsens viktigaste lagar till borgerligheten bara för att det är som det är? Nej du Stefan, nu har du allt glömt dina LO-rötter tror jag. Det är inte LAS som ska ändras, det är anledningen till att arbetsmarknaden har blivit så här rör(l)ig som ska ändras, du vet det där du har struntat i hela tiden både inom LO och inom S.

Vi vill hitta en lösning som tillgodoser både löntagare och arbetsgivare. Men jag vill inte rubba balansförhållandet däremellan.” säger han vidare. Återigen har han så fel en sosse bara kan ha. Vårt mål som arbetarrörelse ska inte vara att tillmötesgå arbetsgivarna på något sätt alls, vi får ingenting tillbaka. Varför har vi ens en arbetarrörelse om vi ska tillmötesgå arbetsgivarna som är själva anledningen till att socialistiska partier behövs från början? Detta ligger dock i socialdemokratins linje numera, S ska närma sig mitten och tjänstemannasektorn och därmed högern på alla plan. Oss vanliga knegare skiter de i, huvudsaken är väl att vi har jobb!

Den här eviga dragningen åt högern och den liberala politiken är dödligt farlig för socialdemokratin och arbetarrörelsen. S kommer i framtiden att få enormt svårt att kalla sig ett arbetareparti om detta fortsätter. Låt oss titta på vad som hände i uppgörelsen som till slut gjorde S till regeringsbildande parti:

Centern fick igenom att:
– Arbetsförmedlingen ska få konkurrera med privata alternativ.

Visserligen vill jag göra något åt arbetsförmedlingen, den har inte fungerat på många år men det här är inte rätt väg. Istället för att göra om arbetsförmedlingens uppdrag vill man alltså inför en fri konkurrens med privata aktörer. Skapar det fler jobb, fler arbetstillfällen eller något alls som gynnar oss vanliga? Inte det minsta. Det gynnar företagen att mer fritt kunna skräddarsy sina anställda och muta sig till ”rätt” personal (ni vet sådana som inte gnäller om rättigheter osv) och i slutänden att varje företag i princip kan ha sin egen arbetsförmedling. Inte alls i linje med arbetarrörelsen.

– Lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska lägga förslag som – särskilt för mindre företag – bland annat innebär lägre kostnader vid uppsägningar.

Med undantag från turordningsreglerna försvinner i princip LAS. På vilket sätt i vilket universum är arbetsgivarens kostnader en fråga för arbetarrörelsen? Det SKA vara dyrt att sparka och bråka med personal därför att om det inte är dyrt så blir det för lätt också att bryta mot lagen, de har råd till skillnad från oss. Precis av samma anledning som vi har strejkrätt är det enda sättet för arbetsgivare att inte bråka med personal att det kostar för mycket. Pengar är kapitalismens enda akilleshäl och nu har S gett dem ett plåster för att mildra smärtan. Tack för det Stefan och S(A)P. Om företagen istället fokuserar mer på vilka de anställer från början och sedan ser till att hålla personalen utbildad och ger dem lönen de förtjänar så behöver vi kanske inga undantag i LAS och turordningsreglerna men så tänker inte S idag.

– Etableringsjobb ska införas med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Det här kan vara den sämsta idé jag någonsin hört under min livstid. Att lägre lön skulle ge fler jobb är en direkt borgerlig fråga som alla röda partier ska hålla sig långt borta ifrån. Det var väl, om jag inte missminner mig, en av Alliansens huvudfrågor när de bildades? Nu tyckte S att jo, det är nog en fråga vi kan ge upp. Ta bort A ur SAP NU! Vad i hela friden är ett etableringsjobb ens? Ett jobb är ett jobb är ett jobb. Lika lön för lika arbete? Nej visst nej, det är ju borttaget. Nu ska man förolämpas med ett enklare jobb med lägre lön bara för att arbetsmarknaden inte velat anställa en under en längre tid, vad är det för satans dravel? Inte är det en fråga för en sund arbetarrörelse i alla fall.

– Sänkt arbetsgivaravgift, ett breddat rut-avdrag och sänkta skatter på arbete.

Återigen en av högerns hjärtefrågor: Sänkt arbetsgivareavgift. Här kommer skvadern av småföretagare och skriker at det är för dem. Ja kanske, men det utnyttjas av de stora drakarna också och där ligger problemet. Nisses plåt och skrot med tre anställda har säkerligen nytta av detta och där fyller det sitt syfte så att Nisses (VD) kan utöka sin verksamhet utan att ruineras på kuppen. Gyllenswärdhs internationellt globala tradingbolag med 65.000 anställda däremot har ingen nytta av det här systemet förutom att spara ännu mer pengar men de använder det under lika villkor som Nisse. Inga begränsningar, kör på bara. Upp till kamp för kapitalismen!

– A-kassan reformeras, vilket innebär nedtrappad ersättning för de arbetslösa i enlighet med danska flexicurity-modellen.

Nedtrappad ersättning för arbetslösa.. Jodå, det är numera en helt okej fråga för det så kallade arbetarepartiet Socialdemokraterna. Sen när du inte har några mer pengar ur den gemensamma A-kassan så har du varit arbetslös så länge så du kan få ett förenklat hittepåjobb för en usel skitlön enligt tidigare punkt. Helt i linje med arbetarrörelsen tydligen.

Ett av Centerpartiets krav var också att Vänsterpartiet ska hållas utanför politiskt inflytande under mandatperioden. Hmm, undrar varför. En sak som Stefan och sossegänget inte verkar ha koll på är att hela högern är livrädda för vänsterpartiet och jag menar verkligen livrädda. Vid något förhandlingstillfälle när något borgarparti skulle diskutera regeringsbildning med S så hade någon sett Sjöstedt i en korridor och genast avbröts förhandlingarna med S. V är för högern som vigvatten ur en silverskål på en vampyr. S ställning till V är naturligtvis total tystnad och motvilja, vänsterpolitik har den effekten på högerpartier och det säger ganska mycket om S.

Liberalerna fick igenom att

– Regeringen ska inte ska driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Självklart, det är ju det viktigaste. Som en av mina förra chefer sa till mig en gång när jag tog upp frågan om löneförhöjning: Man driver företag för att tjäna pengar, inte för att förlora pengar. Om ni inte visste det så tas löner upp under utgifter i företagens bokföring.

Miljöpartiet hade inga frågor som rörde arbete överhuvudtaget, föga förvånande av ett borgerligt parti som klätt ut sig till arbetarvänliga.

Socialdemokraterna fick igenom högre pensioner och förbud mot religiösa friskolor och några mindre intressanta frågor, dock inget som hade med arbetarrörelsen att göra förutom en ”familjevecka” om tre dagar för familjer med barn mellan 4 och 16 år, en unken kvarleva från kravet på en sjätte semestervecka kanske.

Socialdemokraterna utsågs till vinnare eftersom de fick statsministerposten och för att denna uppgörelse totalt förintade den redan raserade Alliansen.

Jag kanske inte är en renrasig sosse när jag säger detta men jag ser inte hur S vann någonting. Snarare tror jag att de sossar som är tillräckligt vakna fortfarande för att se vad som händer har lämnat partiet eller är på väg att göra det. Detta är vad det så kallade arbetarepartiet är villiga att ge upp för att få behålla makten. Jag kan inte vara delaktig i ett sådant parti och samtidigt kalla mig socialist.

Jag kan inte, som jag tog upp på vårt senaste styrelsemöte i S-föreningen, stå på ett torg eller i en trappuppgång och prisa socialdemokratins lov när jag inte tror på det eller håller med om det eller ser någon framtid för det. S åsikter är inte mina, S förhållningssätt till arbetare eller högerpolitik är inte mitt. Därav vår skilsmässa lagom till arbetarrörelsens dag den 1:a maj 2019.

Jag är, har alltid varit och kommer alltid att vara en socialist med socialistiska värderingar och en inneboende brinnande röd låg för socialismens spridning över världen. Jag ser till arbetaren först, till människan, till livet. Jag tror på sunda arbetsförhållanden för de som har jobb, tillgängliga möjligheter till vidareutbildning för de som vill byta karriär, tillgänglig utbildning för de som inte har jobb och rätten till ett värdigt liv för de som inte har jobb. Jag ser inte att kravet på mänskligheten ska vara att arbeta till varje pris likt socialdemokratin vars motto är ”Alla ska arbeta”. Steget till ”Arbete ger frihet” är inte särskilt långt om man tänker efter. Om arbetarrörelsens mål är att alla SKA arbeta och samtidigt predikar frihetens lov så innebär det att man MÅSTE arbeta för att vara fri vilket är en lögn av högborgerliga mått.

Alla SKA inte arbeta men alla ska HA RÄTT till arbete, stor skillnad.

Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt vore vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.
– Ernst Wigforss

Ernst Wigforss var socialdemokrat och tillika finansminister 1925–1926, 1932–1936 samt 1936–1949. Gamle Ernst snurrar säkert i sin grav idag när hans parti snarare kräver att alla ska arbeta maximalt och dessutom ger upp bit efter bit av sina socialistiska ideal som var tänkta att ge mer frihet åt den fria arbetaren.

Det finns andra lösningar än de dagens socialdemokrater tror sig ha till våra problem. En av dem är att inte närma sig högern steg för steg tills vi står med snaran om halsen på den borgerliga galgen. Högern styr mer och mer vad den svenska ”socialismen” ska tycka och sossarna säger villigt ”javisst” och viftar på svansen och fiser vänstern villigt mitt i nyllet. Jag kan inte stå i de leden och, som jag skulle ha gjort i årets demonstrationståg, hålla i den röda fanan. Socialdemokraterna i min kommun har till och med sagt till mig att de helst inte vill att man använder SAP utan hellre S när man pratar om partiet, de vill inte betona det socialistiska då det försvårar samarbetet med högern. Kyss mig!

Det finns många anledningar till mitt urträde som jag inte nämner här, kanske i senare inlägg, men detta var några exempel. Vad är jag då, ska jag gå med i Vänstern? Ska jag kontakta SKP? Nja, jag finner inte deras väg lönsam heller tyvärr. Jag är inte populist och vill inte skrika för skrikandets skull som vänstern och jag finner några av SKPs regler rent ut sagt löjliga även om de är det bästa alternativet just nu då de trots allt fortfarande har en socialistisk hållning men på något sätt verkar de ha blivit kristnade med förbud om alkoholhaltiga drycker och vad det nu var. Jag är nog ingenting just nu, ingenting förutom en förbannad socialist som ser den röda fanan förvandlas till lila.

 

/Tillägg 26/5-19

Det där partiurträdet registrerades tydligen inte alls visade det sig. Efter två påminnelser om att betala medlemsavgift (som för övrigt är ett frivilligt bidrag och inte alls något man avtalat om att betala) kontaktade jag medlemsservice som efter några dagar meddelade att de tagit mig ur systemet och medlemslistorna. Efter den första påminnelsen skrev jag till partikontoret här och påminde dem om mitt första brev men fick inget svar den gången heller. Det har således tagit tre brev över loppet av ca en månad att ta sig ur det här partiet. Det är dåligt, mycket dåligt. Det lämnar en bitter eftersmak. Jag har fortfarande inte hört av den styrelse jag suttit i under åren, så intressant var det tydligen. Nej, jag vill inte ha uppmärksamhet och vältrar mig inte i självömkan men jag tycker att de kunde ha sagt något när en styrelseledamot väljer att lämna hela partiet. Som sagt, det lämnar en bitter eftersmak.

Posted in Politik, Privat | 2 Comments

Recension: Göteborgs Prima Fint Lössnus

Göteborgs Prima Fint Lös är en riktig långkörare som funnits i nästan 100 år. Aromen hämtas från en mild och rund tobak. Tillsammans med en aning sötma från nypon och torkad frukt, och en viss rökighet, har detta snusats i decennier.

Göteborgs Prima Fint är finmalen, vilket gör den enkel att baka. Med all säkerhet kommer Prima Fint Snus, originellt tillverkad i Göteborg, finnas i hundra år till. Swedish match kallar snuset: ”En riktig trotjänare”.” -snusbolaget.se

Lite besviken på detta snus faktiskt, inte för att jag först trodde att det skulle vara en variant av Göteborgs Rapé och undrade varför det inte luktade tallbarr när jag öppnade dosan utan för att det inte smakade så mycket alls.

Nu var inte dosan purfärsk vilket kan ta en del smak ur produkten men något borde det ha smakat. Jag kan inte påstå att det smakade så värst mycket tobak och någon fruktsmak fanns inte alls. Fungerade gjorde det i alla fall så nikotin innehöll det onekligen.

Konsistensen var inte min kopp te alls, Prima Fint betyder att det är väldigt finmalet och finmalet snus håller inte ihop så bra i truten. Det vill gärna sprida sig efter en stund och det är inte min favorit. Väntar man en stund till blir det lite Röda Lacket eller Ettan över det då det får en lerig konsistens men då är allt innehålla borta för länge sedan vad gäller smak.

Skulle jag rekommendera Göteborgs Prima Fint? Tja, varför inte. Det är ett helt okej brukssnus. För nybörjaren är det nog helt okej. Kommer jag köpa det igen? Troligtvis inte, det var lite för finmalet för min smak.

Betyg
Överlag: 2, Lite ”meh” typ
Konsistens: 1, alldeles för finmalet
Smak: 1, kände ingen smak

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: General Mackmyra – Lös

General Mackmyra Lössnus är ett lössnus från Swedish Matchs General i samarbete med Mackmyra Whisky. Lössnuset har en smak som ligger nära tobaken och som har inspiration från såväl Generals som Mackmyras palett. Lågmälda toner av frukt i kombination med ek och ceder ger en traditionsgrundad smak som överraskar i sin komplexitet.” -snusbolaget.se

Här har jag nog hittat en ny favorit.
Jag har hört många prata om Mackmyra men aldrig provat. Erfarenheten från andra sorter med så kallad whiskeysmak har inte varit imponerande, kanske är det därför jag inte provat. General Mackmyra tillhör inte dessa amatörsorter, detta är ett snus gjort av proffs för snusälskare, en homage till den stolta svenska snustraditionen.

Till skillnad från  Crafted Kardus, som lagrats i whiskeyfat, innehåller General Mackmyra verkligen whiskey. De har en mycket liknande smak och om ni läst Kardusrecensionen vet ni vad jag tyckte om det. Nu har jag aldrig druckit Mackmyra, jag dricker inget starkare än öl, så jag vet inte hur det smakar men tillsammans med mitt favoritsnus General blev det en total succé.

Smaken är ganska rund och behaglig, detta är ett gott snus som blandar whiskeysmaken och tobakssmaken på ett fantastiskt sätt, man vill bara ta en prilla till. Till skillnad från Crafted Kardus håller det inte smaken lika länge dock vilket är en liten besvikelse.

Det här är ett finsnus som jag sannolikt kommer köpa mer av. Gillar du General bör du absolut prova det här.

Betyg
Överlag: 5, ett kvalitetssnus
Konsistens: 5, som General
Smak: 4, ett minus för att smaken avtar för fort

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: Mustang – Lös

Mustang lössnus har en mörk och tydlig tobakssmak med inslag av citrus, torkad frukt, lakrits och nypon. Mustang Lös är ett något starkare snus från Swedish match med cirka 10 mg/g i nikotinhalt.” -snusbolaget.se

Så var vi tillbaka till Swedish Match sortiment igen, först ut är Mustang, en liten överraskning.

Dosan jag hade har legat en tid så den var inte helt färsk, torrheten kan därför inte beskyllas produkten. Ett riktigt snus återfuktas dock i munnen om det inte är alltför gammalt och det tyckte jag nog att detta snus lyckades med. Jag var lockad att använda något gammalt trick som kaffe eller något annat för återfuktning men avstod eftersom jag inte ville förstöra smaken.

En mörk smak kan jag hålla med om liksom fruktigheten och lakritssmaken, resten märkte jag inte så mycket av. Att det var något högre nikotinhalt kunde jag nog ana. Jag läser inte på om produkten innan jag har förbrukat dosan för att kunna ge en rättvis recension.

Mustang var som sagt en liten överraskning, jag har inte hört talas om denna produkt tidigare så jag visste inte vad jag kunde förvänta mig precis som med tidigare sorter. Smaken var inte oangenäm men kanske inte vad jag vill ha av ett snus. Jag får nog erkänna att Swedish Match lyckats hålla smaksättningen på en lagom nivå för att inte bli för mycket och ta för mycket av tobakssmaken.

Det kan nog hända att jag köper Mustang igen. För nybörjaren är det helt okej och för den erfarne snusaren kan det vara ett gemytligt avbrott i vanesnuseriet.

Betyg
Överlag; 4, helt okej snus
Konsistens; osäker, dosan var inte färsk.
Smak; 4, inte vad jag vill ha men ändå helt okej som avbrott.

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: LD – Lös

LD Lös har en traditionell snussmak av tobak, citrus och bergamott.” -snusbolaget.se

Återigen den klassiska och tillika traditionella snussmaken som alla kan känna igen, man börjar misstänka att alla gör samma snus för vad är egentligen vitsen med att alla gör ett traditionellt snus som alla kan känna igen?

Nu kanske jag är lite on edge här och det beror på att LD lössnus var ett fantastiskt tråkigt snus som inte lämnade några intryck alls. Det finns ett snus som tillverkas av Swedish Match som heter Grov, jag ser inte riktigt tanken bakom att göra en kopia på detta klassiska original men Nordic Snus, som tillverkaren heter, tyckte att det var en bra idé och skapade LD Lös.

Citrus och bergamott verkar ingå i de flesta sorter oavsett tillverkare och vad snuset egentligen smakar, LD Lös är inget undantag. Finns smaken här då? Näppeligen. Det finns tobakssmak absolut men inte mycket mer. Tråkigt!

Konsistensen är rätt okej, lite torrt kanske men ändå ganska okej. LD Lös kommer i en plastdosa men har för den sakens skull inte överfuktats och det får väl bli ett plus då. Den här dosan är också ganska tät och håller ihop till skillnad från andra sorter jag provat.

Jag kommer inte att prova LD Lös igen, i så fall köper jag hellre Grov. För nybörjaren kanske det kan funka eftersom det är lite billigare än Grov.

Betyg
Överlag: 3, det funkar trots allt.
Konsistens: 3, lite torrt i längden
Smak: 1, smakar inte mycket alls

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: Offroad Gold – Lös

Offroad Gold Lös är ett lössnus från V2 Tobacco som har en traditionell och klassisk smak som uppskattas av många. En kryddig tobakssmak kombineras med en antydan av bergamott.” -snusbolaget.se

Jag säger det igen, säkert inte för sista gången tyvärr; sluta kala allting för ”klassisk och/eller traditionell smak”. Det finns inget varken klassiskt eller traditionellt med den här smaken. Jag skulle lätt kunna lukta mig till Offroad bland hundra dosor blandade sorter. Det kanske är en säljande fras men snälla, säg något annat.

Kryddig tobakssmak, nja.. Det var inget jag reagerade på, det smakade som Offroad Original om än något mildare i smaken. Antydan av bergamott är en underdrift då det smakar i stort sett bara bergamott.

Gold var dock bra mycket bättre än originalet. Jag fick känslan av att det var en gnutta mer kvalitet i detta snus än i billighetsvarianten Original, det smakade lika men bättre om det är begripligt. En inte lika frän smak men ändå samma i grunden.

Offroad Gold funkade ganska bra trots allt, smaken avtog ganska snabbt så det får man vara tacksam för och när den fräna smaken väl var borta var det som vilket snus som helst i stort sett om än något blötare.

Det finns inget speciellt att säga om Gold, det är ganska menlöst och ordinärt.

Betyg
Överlag: 3, ordinärt vardagssnus
Konsistens: 3, skulle kunna vara torrare men det kan bero på plastdosan som för övrigt är värdelös som vanligt med V2 dosor
Smak: 2, för mycket bergamott och en snabbt avtagande smak.

Posted in Recensioner | 2 Comments

Recension: Offroad Blue – Lös

Nyhet från V2 Tobacco!
Offroad Blue Lös har en kraftig, men balanserad, smak av enbär. En klassisk snussmak som många känner igen.” -snusbolaget.se

Min föregående Offroadrecension gav inga höga betyg så förväntningarna på Blue var inte superhöga. Jag tvekade faktiskt på om jag ens skulle öppna dosan för den tidigare erfarenheten var verkligen inget vidare.

Jag öppnade dock och förväntade mig en stank och visst, det luktar inte gott och påminner om originalet men det fanns något annat där också. Bara namnet ”blue” lockade tanken till menthol och den gamla ungdomstiden då jag snodde morsans blå Blend som smakade halstablett mer än cigarett och inte särskilt förvånande smakade Offroad Blue just menthol.

Den där smaken av enbär de själva nämner kände jag inte men kanske var det den odefinierbara smak som finns där bakom mentholen, den som tar bort det äckligaste i Offroadsmaken.

Klassisk snussmak verkar vara ett favoritord hos nyare tillverkare och frågan är vad de klassar som klassisk snussmak? För mig smakar Blue mentholcigg och det är ingen smak jag förknippar med snus.

Det här snuset var inte helt illa faktiskt, det finns en besynnerlig fraîcheur i mintsmaken som kan vara ganska behaglig om än lite tröttsam i längden. Konsistensen var definitivt bättre än Offroad Original, inte alls lika blöt och kladdig.

Offroad Blue skulle kunna vara ett hyggligt nybörjarsnus men jag måste ge ett stort minus för V2’s plastdosor. De har den sämsta passform man kan önska och locket vill gärna åka av i fickan. Gör om, gör rätt V2!

Betyg
Överlag: 3, lite tröttsam smak och värdelös förpackning
Konsistens: 3, lite för blöt för min smak men ändå rätt okej
Smak: 3, inte obehagligt men inte snussmakande heller.

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: Thunder Extra Stark – Lös

Thunder Extra Stark Lös är ett extra starkt snus, kraftig och tydlig i sin tobakssmak. Smaken är lätt kryddig och har toner av citrus.” -snusbolaget.se

V2 Tobacco i Danmark levererar ett kvalitetssnus i Thunder. Det är inte ofta jag blir positivt överraskad men den här gången var ett sällsynt tillfälle.

Tobakssmaken är klar och tydlig men någon citrus känner jag inte, å andra sidan känner jag inte chili heller så det kanske inte säger så mycket. När jag provade Kardus var upplevelsen total, Thunder levererar Kardus enklare kompis. Något mer subtil i smaken och mer snuslik i konsistensen, i motsats till Kardus singlecut, är Thunder Kardus lillebrorsa. Förvånansvärt många likheter faktiskt.

Snuset mosas lätt och redigt till finfina prillor som sitter kvar där man sätter dem utan att smula, inte fuktigt och inte torrt utan precis som snus ska vara. Smaken håller ganska länge, dock inte lika länge som Kardusen men det gör ingenting.

Det där med Extra Stark håller jag dock inte med om, Thunder innehåller 16mg/g vilket inte är särdeles starkt egentligen, bakläxa på den V2. Styrkan är å andra sidan oväsentlig om smaken är rätt så jag tar tillbaka det minuset direkt.

Thunder Extra Stark är ett snus man inte vill ska ta slut samtidigt som man ser fram emot att få ta en ny. Bra jobbat V2! Det här kommer jag nog att köpa mer av, särskilt eftersom det är lite billigare än Kardus. Rekommenderas till både nybörjare och erfarna snusmumrikar.

Betyg
Överlag: 4, kunde vara lite starkare
Konsistens: 5, Inget att klaga på
Smak: 5, ett fullvärdigt kvalitetssnus

Rekommenderas.

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: Summer Honey Explosion – White portion

WoW! Summer Honey Explosion White Dry Portion innehåller en spännande tobaksblandning med handplockad tobak och varma smaker av honung, citron och fläder. Whitesnuset är extremt starkt (43 mg/g) och mindre fuktigt än vanligt whitesnus. Detta gör att de normalstora portionerna rinner lite och håller smaken länge.” -snusbolaget.se

Minns ni Siberia? Det ansiktsförlamande snuset som man tappar armarna av? Nu har Siberia fått en konkurrent. Den största och kanske enda skillnaden är att den här konkurrenten inte smakar tandkräm. Denna producent heter SP Tobacco och ligger i Sverige. Dras hemsida visade en del produkter jag blev nyfiken på, vi får se om jag provar några av dem.

Med samma nikotinhalt som Siberia, 43mg/g, smakar detta portionssnus helt okej. Honung vet jag inte om jag håller med om men däremot flädersmaken. Personligen gillar jag fläder så det är ett plus. Nikotinet känner man definitivt av, inte för att ansiktet ramlade av utan för att det sticker till i bröstet och det känns i halsen. Jag vet inte om jag tycker om det så mycket men det finns det säkert de som gör.

White portion brukar vara torrare än vanlig portion och det här snuset är verkligen torrt men inte obehagligt torrt. Det håller också smaken länge som utlovat vilket alltid är ett plus, ingen gillar väl att bli lurad.

Som ett litet experiment bjöd jag småkillarna på jobbet utan att säga vad det var, de som inte vill prova Siberia för att det är så starkt. Min teori bevisades av att de tyckte att det var helt okej vilket bevisar att Siberias styrka är starkt överdriven på grund av den extrema pepparmintsmaken.

Betyg
Överlag: 3, jag är inte förtjust i så nikotinstarka sorter
Konsistens: White portion, väldigt torrt
Smak: 1, Ingen tobakssmak alls

 

Posted in Recensioner | Leave a comment

Recension: Phantom Classic – Lös

Phantom Classic Lös är ett lössnus med en traditionell tobakssmak. Något pepprig med inslag av citrus. Ett nytt snus med en klassisk smak!” -snusbolaget.se

Ytterligare ett snus från danska V2 Tobacco och som alla deras produkter får man en märklig lukt vid dosans första öppning. I det här fallet luktade det stall vilket inte var så lockande. Smaken av svettig häst under läppen en regnig måndagsmorgon liksom? Som tur var så smakade det inte som det luktade men ändå, inbillning eller inte, fanns stallukten som en objuden middagsgäst där vid utandningen, en ganska obehaglig bismak om jag får säga det själv.

I övrigt smakade det tobak med en hel del bergamott även om det inte står med i beskrivningen. Den där peppriga smaken kände jag inte alls liksom inslaget av citrus. Jag kan inte påstå att det var jättegott men det var inte otäckt heller. Jag tror inte jag kommer köpa det igen men om nöden faller på och man blir bjuden så tackar jag inte nej.

Konsistensmässigt var det ganska okej, något smuligt kanske så det blev lite spottande av snuskorn vilket många, inklusive jag, inte gillar. Det höll ändå ihop ganska bra och spred sig inte så mycket trots att det var ganska fuktigt.

Ta bort stallsmaken så funkar det ganska bra men så länge den finns där kan jag inte rekommendera det.

Betyg
Överlag: 3, mindre smul och mindre häst skulle öka betyget
Konsistens: 4, kunde vara lite mindre fuktigt
Smak: 2, jag vill inte ha stallsmak tack.

Posted in Recensioner | Leave a comment